Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Doperwt

Doperwt

Doperwten (Pisum sativum) zijn langedagplanten die in het vroege voorjaar worden gezaaid. Daardoor hebben ze de tijd om voldoende scheuten en bladeren te ontwikkelen, voordat ze tijdens de langer wordende dagen gaan bloeien. Er wordt verschil gemaakt tussen rondzadige en gekreuktzadige rassen.

 • Rondzadige doperwten zijn sterk en kunnen al begin maart worden gezaaid. De erwten zijn glad en rond. Ze rijpen vroeg en smaken friszoet. Als u te lang wacht met oogsten, worden ze melig.
 • Gekreuktzadige doperwten zijn minder goed bestand tegen kou en worden enkele weken later gezaaid. De erwten zijn wat groter, blijven lange tijd mals en hebben een ‘ingedeukt’ uiterlijk. Vers geoogst smaken ze zeer zoet. Ze kunnen heel goed worden ingevroren en geweckt, maar niet gedroogd.

Wetenswaardig: Goede partnerplanten voor doperwten zijn sla, koolsoorten, radijs, rammenas, peen, venkel en courgettes. Plant echter nooit tomaten, bonen, aardappelen of uien in de nabijheid van doperwten.

Als de planten slecht groeien, is wellicht een te late zaaidatum de oorzaak. Vanaf half mei beginnen de planten onder invloed van de langer wordende dagen te bloeien, onafhankelijk van de zaaidatum. Een andere oorzaak zou bodemmoeheid kunnen zijn. Zaai doperwten daarom slechts om de vijf jaar op dezelfde standplaats.

Doperwt Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Mei, Juni, Juli
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen, Goeie klimmer
  Standplaats: Zon
  Grond: Los, Humusrijk, Lichtvochtig
  Hoogte tot: 1,5 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Pisum sativum

Rondzadige doperwten:

 • Allervroegste Mei: Zeer vroege oogst; middellange, middelbrede peulen; middelgrote, ronde, geelgroene erwten; 70 cm.
 • Markt veroveraar: Middelvroege oogst; vrij grote peulen; grote, gladde erwten in een lichte, grijsgroene tint; 80-100 cm.
 • Edel Krombek:Vroege oogst; lange, brede peulen; grote, vrij zoete, ronde erwten in een fristgroene tint; 80-100 cm.
 • Eminent: Middelvroege oogst; vrij lange, dikke, frisgroene peulen; dikke, zoete erwten; 30-50 cm.
 • Feltham First: Zeer vroege oogst; lange, brede, rechte peulen; grote, ronde geelgroene erwten; in mild klimaat ook najaarszaai; 30 cm.

Gekreuktezadige doperwten:

 • Kelvedon Wonder: Vroege oogst; lange, brede, snavelvormige peulen; grote, gekreukte, middelgroene erwten; 40 cm.
 • SenatorMiddelvroege oogst; lange, brede, snavelvormige peulen in paren; grote, licht gekreukte, blauwgroene erwten; 90 cm.
 • Lancet: Middelvroege oogst; lange, middelbrede, snavelvormige peulen; grote, gekreukte, donkergroene erwten; 70 cm.
 • Karina: Normale oogst; middellange en -brede, licht gebogen peulen, gekreukte, vrij zoete erwten; 30-60 cm.
 • Vitalis: Middelvroege oogst; vrij lange, smalle peulen; grote, licht gekreukte, middelgroene erwten; 30-60 cm.
 • Markana: Late oogst; middellange, zeer brede, rechte peulen; grote, gekreukte, donkergroene erwten; 70 cm.
 • Wonder van Amerika: Normale oogst; middellange, vrij brede, groene peulen; grote gekreukte, zoete erwten; tot 120 cm.

Tip: Knip de peulen altijd met een schaar af. Als u ze er gewoon afplukt, bestaat er het gevaar dat u de planten uit de grond trekt.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Rondzadige erwten kunt u vanaf maart in de volle grond zaaien, gekreuktzadige vanaf april. Zaai na april geen doperwten meer. Ze hebben dan niet meer voldoende tijd om voor de bloei veel bladeren te ontwikkelen. Hoge rassen hebben ondersteuning nodig. Lage rassen tot 40 cm kunnen elkaar zonder hulpmiddelen overeind houden. Loop om de twee dagen langs de planten en oogst de rijpe doperwten. U stimuleert daarmee de ontwikkeling van peulen. In hitteperioden worden de doperwten snel overrijp, oogst dan elke dag.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar vers zaad. Combineer rassen met verschillende oogstperioden. Koop nooit voorgekweekte jonge planten. Alle planten uit de Vlinderbloemenfamilie vormen wortelknolletjes en zijn slecht bestand tegen verplanten. Doperwten zijn oogstrijp als u de zaden duidelijk door de peul heen kunt voelen. Rondzadige erwten kunt u ook aan de struik rijp laten worden. Deze zijn geschikt om gedroogd te bewaren. Zon. Doperwten gedijen het best op een luchtige en zonnige standplaats. Humusrijke, gelijkmatig vochtige grond. Ideaal is een diepgrondige, zandige leemgrond. Zware, ondoorlatende grond is niet geschikt. Echte meeldauw veroorzaakt een dichte, poederachtige aanslag die geleidelijk donker verkleurt. De peulen krijgen dan donkere spikkels. Deze schimmel treedt doorgaans later in het seizoen op. Door vroege rassen te telen, kunt u de aantasting voorkomen.

Aanbevolen berichten