Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Dille

Dille

Dille is een veelzijdig kruid en bovendien een mooie plant. Het is een keukenkruid dat flink in de hoogte groeit. De planten hebben geveerde bladeren en mooie, afgeplatte, gele bloemschermen, die eetbare zaden produceren. Het aroma van de bladeren is milder dan dat van de zaden. De zaden smaken sterk en kruidig en worden overwegend gebruikt als inmaak-kruiden. De bladeren en zaden passen uitstekend in een komkommersalade, maar met dille kunt u ook sauzen, visgerechten en salades op smaak brengen.

Dille hoort in iedere kruidentuin en maakt ook goede sier als borderplant. De tere, varenachtige bladeren en gele bloeiwijzen zijn een aardige achtergrond voor tal van lage planten met gele, oranje, rode of blauwe bloemen.

Alle dille rassen hebben eetbare bladeren en zaden. Bij sommige neemt de zaadvorming een vrij lange tijd in beslag, wat de bladoogst verlengt. Tetra-dille wordt voornamelijk vanwege de bladeren geteeld. De rassen hebben veel bladmassa, maar zijn minder aromatisch. Met het oogsten van de bladeren kunt u ongeveer acht tot tien weken na de zaaidatum beginnen. De tijd die de planten nodig hebben om te bloeien en zaad te vormen, hangt af van het ras, de grondsoort en de weersomstandigheden. In ons klimaat ontwikkelt meestal alleen in april gezaaide dille zaad. Lukt de teelt in de tuin niet, dan kunt u dille ook in schalen zaaien en deze buiten op een tegen regen beschermde plaats zetten.

Gebruik dillebladeren zo vers mogelijk. U kunt ze ook invriezen. Bij het drogen gaat veel van het aroma verloren. De zaden beginnen in augustus te rijpen. De bloeiwijzen worden dan bruin en kunnen worden afgesneden.

Dille Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Mei, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Geurend, Eetbare delen
  Standplaats: Zon
  Grond: Los, Doorlatend
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Anethum graveolens

Enkele dille rassen en hun bijzonderheden:

 • Sari: Zeer aromatisch ras met intensieve geur; krijgt talrijke bladeren; trage zaadontwikkeling; zeer hoge opbrengst.
 • Blattreicher: Beproefd ras met zeer aromatische bladeren; krijgt veel bladeren en veel zaad; zeer hoge opbrengst.
 • Elefant: Zeer aromatisch ras dat ook bij weinig licht op de vensterbank gedijt; late bloei en zaadvorming; hoge opbrengst.
 • Vierling: Aromatisch ras met stralendgele bloemen en blauwgroene bladeren; ook voor droogboeketten; hoge opbrengst.
 • Tetra-dille: Niet bijzonder aromatische planten; opmerkelijk veel blauwgroene bladeren; zeer hoge opbrengst.
 • Tetra-dille ‘Goldkrone’ : Aromatisch, zeer dicht bebladerd ras met stralendgele bloemen; zeer hoge opbrengst.

Wetenswaardig:  In een gemengde cultuur gedijt dille bijzonder goed in combinatie met kool, komkommers, uien, peen of sla. Bovendien kan dille de groei van deze planten bevorderen.

Talrijke nuttige insecten die plaaginsecten vreten, houden van de bloemen van dille. Met dille in uw tuin lokt u deze nuttige insecten aan.

Tip:  Een tweede oogst is mogelijk als u bij het snijden altijd een stukje stengel en wat blad van de plant laat staan.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai dille vanaf april in rijen of breeduit. Houd het bed vochtig tot de zaailingen verschijnen. Dun de planten voor de zaadoogst uit op 15 cm. Zaai tot augustus om de drie tot vier weken. Op deze manier kunt u doorlopend bladeren oogsten. De laatste keer kunt u ook in een schaal zaaien en deze voor de eerste vorst op een vensterbank in huis zetten. Snij de bladeren af en gebruik ze vers. In de koelkast kunt u ze tot drie dagen bewaren. Bloeiwijzen met zaad afsnijden en drogen. Bewaar ze luchtdicht in een donkere glazen pot.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vers dillezaad en kweek de planten zelf op. Kies een aromatisch ras. Koop nooit jonge planten. Dille heeft penwortels die bij het verplanten gemakkelijk breken en op de nieuwe plaats slecht aangroeien. Dille kunt u met wat water invriezen in bakjes voor ijsblokjes. Meestal zaait dille zichzelf uit. Kies altijd dezelfde standplaats en laat wat zaad aan de planten. Zo bent u verzekerd van nieuwe planten in het volgende jaar. Zon. Dille gedijt het beste op een zonnige, warme en beschutte plaats. Losse, doorlatende grond. Dille is tevreden met arme tuingrond. De planten zijn niet bestand tegen stilstaand water rond de wortels. In tuinen in buitengebieden of in de nabijheid van bossen kunnen hazen en konijnen in één nacht alle dilleplanten opvreten. Bescherm dille en ook groenteplanten tegen deze vraatzuchtige dieren met fijnmazig gaas en controleer de omheining van uw tuin. Maak alle sluipgaatjes zorgvuldig dicht.

Aanbevolen berichten