Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Andijvie

Andijvie

Andijvie heeft diepe penwortels en bladrozetten met dicht bij elkaar zittende bladeren, die bij nat weer snel rotten. Er bestaan twee vormen:

  • Cichorium endivia is de gewone andijvie met ongedeelde bladeren. In ons land wordt deze groente veelal kort gekookt gegeten.
  • Cichorium endivia var. crispum heeft diep ingesneden, sterk gekrulde bladeren en wordt ook krulandijvie of frisée genoemd. De bladeren worden rauw als sla gegeten.

Als langedagplant wordt andijvie pas na de langste dag geteeld, omdat de planten anders gaan schieten. Een te lage temperatuur heeft hetzelfde effect. Het gehalte aan bitterstoffen wordt verminderd door bleken. Moderne rassen zijn vaak zelfblekend en worden niet opgebonden. Een afdekking maakt de bladeren echter malser.

Andijvie Eigenschappen
     
    Oogstperiode: September, Oktober, November, December
    Bijzonderheden: Ongevoelig voor ziekten, Eetbare delen
    Standplaats: Zon
    Grond: Doorlatend, Diepgrondig
    Hoogte tot: 30 cm
    Latijns/wetenschappelijke naam: Cichorium endivia

Gewone andijvie rassen:

  • Breedblad Volhart Winter: Diepgroene, vrij lange, smalle bladeren; voor de late teelt; sterk tegen weersinvloeden; bestand tegen rot en smeul.
  • Viva: Goed gevulde kroppen met korte, brede bladeren; najaarsteelt in de volle grond of voorjaarsteelt onder glas; traagschietend.
  • Stratego: Kort groen omblad met rijkgevuld hart; zeer compact; zomer- en najaarsteelt op lichte grond; sterk tegen rand.
  • Golda: Dichtgevulde, breeduit groeiende krop met goudgeel hart; langwerpige bladeren; zelfblekend; bestand tegen slecht weer.
  • Brela: Donkergroen blad; snelgroeiende, stevige kroppen; najaarsteelt, bij slecht weer ook onder glas; sterk tegen smet.
  • Triviant: Mooie groene bladeren, vol hart; sterk en rechtop groeiend, daardoor gemakkelijk te oogsten; bestand tegen rand.
  • Duka: Volle, vaste kroppen met malse bladeren; snelle groei; zeer vroeg onder folie of najaarsteelt; bestand tegen zware grond.

Krul andijvie rassen:

  • Fijne Krul: Luchtig gevulde, breeduit groeiende krop met lichtgroen hart; najaarsteelt; bij voorkeur bleken; zeer gevoelig voor smet.
  • Wallone: Dichtgevulde, halfrond groeiende kroppen met goudgeel hart; teelt in de zomer en in het najaar; bestand tegen slecht weer.
  • Lindo: Goed gevulde kroppen met geel hart; zomer- en najaarsteelt; vroege teelt onder glas; zelfblekend en traagschietend.
  • President: Brede kroppen met lichtgroene tot goudgele harten; voor de najaarsteelt; bij voorkeur bleken; redelijk sterk tegen smet.
  • Oxalie: Speciaal ras voor de kas; jaarrondteelt; eerste oogst vanaf half juli; stevige onderkant, daarom sterk tegen smet.

Tip: U kunt andijvie bleken met in de handel verkrijgbare, speciale kapjes, maar evengoed met oude borden. Ook zelfblekende rassen worden zo nog malser. Dat is lekkerder als u de kroppen rauw wilt eten. Bleek alleen droge kroppen en slechts zo veel als u nodig hebt.

Taaie, bittere bladeren betekenen dat de andijvieplanten niet in staat waren snel genoeg te groeien. Werk voor het planten altijd compost door de grond. Houd de grond gelijkmatig vochtig.

Oudere rassen zijn doorgaans niet zelfblekend. De planten moeten dan twee weken voor de oogst bij elkaar worden gebonden.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai vanaf juni dun in rijen, die 30 cm uit elkaar liggen. Eind juni nog een keer zaaien om langer te kunnen oogsten. Na het kiemen uitdunnen op 30 cm afstand. Plant gekochte jonge andijvie vanaf half juli en als u wilt, nog een of meer partijen tot begin augustu. Houd de grond los en vochtig en bedek deze met mulch. Bij rassen die niet zelfblekend zijn, ongeveer twee weken voor de oogst de kroppen bij elkaar binden met zacht elastiek of touw. Zodra de temperatuur onder 0°C daalt, de planten afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop compacte, gezonde, donkergroene, jonge andijvieplanten. U kunt ook vers zaad kopen om de planten in de vroege zomer zelf op te kweken. Koop nooit dunne, bleke jonge planten. Deze schieten al kort na het planten. Andijvie kunt u langer oogsten als u de planten met folie of stromatten afdekt zodra de temperatuur onder het vriespunt komt. Bewaren in de kelder: graaf droge planten uit en zet ze met de wortelkluiten in vochtig zand. Volle zon. Andijvie gedijt het best op een zonnige plaats. Bij koud weer gaan de planten vroeg schieten. Diepe grond, die humusrijk is en geen overtollig water vasthoudt. Gelijkmatig vochtige grond bevordert een snelle groei. Aardrupsen kunnen een gevaar zijn voor jonge andijvieplanten. Ze vreten vooral ’s nachts aan de wortels en bladeren. Verzamel de bruine rupsen en bespuit ernstig aangetaste planten met een preparaat op basis van Bacillus thuringiensis uit de vakhandel.

Aanbevolen berichten