Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Aardappel

Aardappel

Aardappelen kwamen in de 16e eeuw van Zuid-Amerika naar Europa. Tegenwoordig zijn ze, naast brood, een belangrijk basisvoedingsmiddel en leverancier van zetmeel. Van oorsprong zijn aardappelen meerjarige planten. Ze zijn niet bestand tegen vorst en worden daarom bij ons eenjarig geteeld.

Talrijke rassen zijn verkrijgbaar. Ze worden onderverdeeld in vroege, middelvroege en late rassen. Vroege rassen kunnen tussen half juni en juli worden gerooid, middelvroege in augustus en late in augustus en september. Als wintervoorraad zijn bijna uitsluitend de late rassen geschikt. De bewaartemperatuur mag niet beneden de 4°C dalen. Alle groene delen van de aardappel, ook de onder invloed van het licht groen geworden knollen, bevatten het giftige solanine. Snij deze delen weg.

Aardappel Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Giftig, Eetbare delen
  Standplaats: Zon
  Grond: Los, Humusrijk
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Solanum tuberosum

Vroege rassen:

 • Eersteling: Goed in kleigrond, minder goed in zandgrond; weinig meligkokend, vast; gele knol; bewaren tot het najaar.
 • Doré: Goed in zand en kleigrond; tamelijk meligkokend, minder vast; gele knol; bewaren tot de vroege winter.
 • Gloria: Goed in kleigrond, redelijk in zandgrond; iets meligkokend, niet al te vast; gele knol; bewaren tot het najaar.
 • Première: Goed in klei en zandgrond; enigszins meligkokend, minder vast; gele knol; bewaren tot de vroege winter.

Middelvroege rassen:

 • Bintje: Goed in klei, redelijk in zandgrond; iets meligkokend, minder vast; gele knol; bewaren tot de volgende oogst.
 • Desiré: Goed in kleigrond, zeer matig in zandgrond; enigszins meligkokend, minder vast; rode knol; bewaren tot de late winter.
 • Eigenheimer: Goed in kleigrond, slecht in zandgrond; zeer meligkokende, gele knol; bewaren tot de vroege winter.
 • Nicola: Goed in klei, minder goed in zandgrond; vastkokende, gele knollen met gladde schil; bewaren tot de volgende oogst.

Late rassen:

 • Eba: Goed in klei en zandgrond; iets meligkokend, minder vast; gele knol; bewaren tot de late winter.
 • Irene: Goed in klei en zandgrond; meligkokende, rode knol; kan tot de volgende oogst worden bewaard.
 • Pimpernel: Goed in zand, redelijk in kleigrond; meligkokend, los; rode knol; bewaren tot de volgende oogst.
 • Rode Pipo: Goed in klei en zandgrond; iets meligkokend, tamelijk los; rode knol; bewaren tot de volgende oogst.

Wetenswaardig:

Als de knollen bij het rooien groen zijn, hebben ze aan licht blootgestaan. Groene aardappelen zijn giftig. Het is belangrijk de planten aan te aarden of de grond met stro of compost te bedekken.

Aardappelen gedijen het beste in licht zure grond. Een pH-waarde van ongeveer 5,5 helpt om schurft te voorkomen. Dit is een ziekte die ruwe, wratachtige pokken op de schil veroorzaakt. U kunt ook ziekte resistente rassen telen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Eind februari voorkiemen. Vanaf half april planten en met folie of vlies beschermen. Planten aanaarden of de grond met stro bedekken.Vroege rassen kunt u oogsten terwijl het blad nog groen is. Middelvroege en late rassen zijn oogstrijp als de bladeren vergelen. Maak de planten los met een rooivork en haal dan de aardappelen eruit. Middelvroege en late aardappelen kunt u bewaren op een luchtige, donkere plaats bij 5-1O°C.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vlezige, stevige pootaardappelen. Kies knollen met veel ogen. Koop nooit verschrompelde, zachte of rotte pootaardappelen. Gebruik geen consumptieaardappelen die met een middel tegen kiemen zijn behandeld. Zaai tussen de rijen aardappelen Oost-indische kers (Tropaeolum) . Dit ziet er aardig uit, houdt de grond vochtig en weert onkruid. Aardappelen zijn uitstekende bodemverbeteraars en ideaal voor nieuw aangelegde tuinen. Zon. Aardappelen hebben veel warmte en licht nodig. Doorlatende grond. Aardappelen gedijen beter in losse, licht zure grond die rijk is aan organisch materiaal. Kies een plaats waar na een fikse regenbui geen plassen achterblijven. Coloradokevers vreten grote gaten in de bladeren. De plaag treedt vaak op als de planten ongeveer 30 cm hoog zijn. Bestrijd de gestreepte kevers en de oranje larven door ze te verzamelen. Bestuif de larven vervolgens met steenmeel. De oranje eieren kunt u van de onderkant van de bladeren afkrabben en pletten.

Aanbevolen berichten