Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Fruit » Perzik

Perzik

Het sortiment perzikbomen dat de tuinliefhebber ter beschikking staat, is groot. Niet alleen is er een flink aantal verschillende rassen, u kunt ook kiezen tussen bomen met en zonder kluit en bomen die in containers zijn opgekweekt. Bijna alle rassen zijn zelfbestuivend, zodat een tweede boom niet per se nodig is. Maar met een tweede stuifmeeldonor zal de oogst rijker zijn. Daarnaast kunt u kiezen voor perzikbomen op verschillende onderstammen.

Voor lichte gronden worden op perzik zaailingen geënte rassen aanbevolen. Voor zware, kleihoudende gronden kunt u beter een ras nemen dat op een onderstam van pruimen is geënt. Perzikbomen worden meestal aangeboden met laagblijvende stammen (stamhoogte 1 m) of als struikboom (stamhoogte 60 cm). U kunt ze ook kweken als leibomen aan de gevel van uw huis. Zeer geschikt daarvoor is de waaiervorm. Dwergrassen gedijen uitstekend in grote kuipen.

De standplaats moet met zorg worden gekozen, omdat de bomen vorstgevoelig zijn. Alleen op bijzonder beschutte plaatsen, zoals een zonnige binnenplaats, aan een stenen zuidgevel of in een kas, bent u er zeker van dat u een rijke oogst krijgt. De juiste wijze van snoeien is belangrijk. De eerste jaren zorgt u ervoor dat de boom een trechterkroon met drie hoofdtakken krijgt. Dragende bomen snoeit u twee keer per jaar terug: na de oogst verwijdert u afgedragen scheuten. In het voorjaar moet u alle vruchtdragende scheuten met ronde bloemen langwerpige bladknoppen op acht ogen terugsnoeien. Takken die alleen bloem- of bladknoppen dragen, kort u op twee ogen in.

Perzik Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Maart, April
  Bijzonderheden: Eetbare delen
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 6 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Prunus persica

Enkele Perzik rassen:

 • Amsden: Middelgrote vruchten, gelig wit vruchtvlees, rode schil; pit laat niet los; matige groeier; matig vorstbestendig, oogst in Juli.
 • Duke of York: Verbeterde vorm van ‘Amsden’ met grotere, mooiere vruchten; rijk dragend; uitsluitend voor de kas, oogst in Juli.
 • Champion: Middelgrote vruchten met licht vruchtvlees; zeer beschutte plaats in de vollegrond; rijkdragend in de kas, oogst in Juli.
 • Cumberland: Zeer grote vruchten, gelig wit vruchtvlees; pit laat goed los; sterke groeier; winterhard; ziektebestendig, oogst in Augustus/September.
 • Peregrine: Grote, donkerblozende vruchten met licht vruchtvlees; matige groeier, matig winterhard; ook voor de kas, oogst in Augustus/September.
 • Redhaven: Grote, oranjeroze vruchten, geel vruchtvlees; pit laat goed los; sterke groeier; winterhard; gevoelig voor kroezigheid, oogst in Augustus/September.
 • Roter Ellerstadtler: Grote, roodbruine vruchten; gelig wit vruchtvlees; pit laat goed los; winterhard; gezonde, oud wordende boom, oogst in Augustus/September.
 • Southhaven: Middelgrote vruchten met wit tot gelig vruchtvlees; pit laat zeer goed los; beschutte plaats of kas, oogst in Augustus/September.

Tip:

Weinig vruchten en een slechte kwaliteit van de perziken kunnen erop duiden dat de boom niet voldoende voedingsstoffen krijgt. Verdeel, als het nodig is, in het najaar en na de bloei in het voorjaar een royale hoeveelheid compost rond de boom.

Bij langdurige droogte is het nodig water te geven, anders vallen de vruchten voortijdig af. Daarnaast heeft droogte ook een nadelige invloed op de smaak van de perziken.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zet de te planten boom enkele uren met de wortels in een emmer water (echter niet langer dan 24 uur). Zet de boom zo spoedig mogelijk in de grond. Dun een al te rijke vruchtzetting uit, zodat de vruchten op 15-20 cm afstand van elkaar hangen. Verwijder na de oogst afgedragen scheuten en snoei te dicht bij elkaar groeiende takken weg. Verdeel compost op de grond rondom de boom. Bescherm de stam tegen vorst met speciale witte boomverf.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop perzikbomen in containers of planten zonder kluit. Containerplanten zijn duurder, maar hebben het voordeel het hele jaar te kunnen worden geplant. Koop nooit containerplanten met bladeren in een ongelijk groeistadium. Bewaar pas geoogste vruchten bij 15-20°C. Een etmaal later hebben ze de beste smaak. Speciale dwergvormen van perzikbomen gedijen ook in grote kuipen. Deze planten kunt u op het terras zetten. Zon. Perzikbomen hebben veel zon en het hele jaar een warme en beschutte standplaats nodig. Doorlatende, humusrijke grond. Op natte, zware, koude en dichtgeslibde gronden gedijen de bomen niet. Kroezigheid is een ziekte die blaasjes op de bladeren veroorzaakt. Deze worden geel, later rood en vallen af. Verwijder aangetaste bladeren en scheuten. Ter voorkoming kunt u de boom kort voor de knoppen beginnen op te zwellen, spuiten met koperchloride.

Aanbevolen berichten