Appelbomen zijn in verschillende maten verkrijgbaar. In bijna iedere tuin past een appelboom. Het aanbod reikt van spilbomen (minder dan 1,8 m) tot hoogstammige bomen (7,5 m en meer). Kleinere bomen hebben een kroon van 2-3 m breedte, die van grotere bomen kan 8-10 meter bedragen.

Na drie tot vijf jaar dragen appelbomen voor de eerste keer vruchten. De hoogste opbrengst leveren ze na tien tot dertig jaar op. Ze kunnen
tot ongeveer vijftig jaar vruchten voortbrengen. Voor de productie van vruchten is bestuiving noodzakelijk. Sommige rassen zijn geen zelfbestuivers. Deze bomen moeten daarom nabij andere rassen staan. Informeer bij de aankoop naar een goede bestuiver. In het voorjaar bloeit uw appelboom met prachtige witte of roze bloemen.

Appel Eigenschappen

     
    Bloeiperiode:April, Mei, Juni
    Bijzonderheden:Eetbare delen
    Standplaats:Zon
    Grond:Voedselrijk, Doorlatend
    Hoogte tot:8 m
    Latijns/wetenschappelijke naam:Malus domestica


Enkele appel rassen voor het Nederlandse klimaat:

  • Elstar: Oogst vanaf eind september, karmijnrood tot goudgeel; zeer smakelijk; bewaarappel.
  • Gloster: Oogst vanaf half oktober, dieprood; zoet; zeer sappig; zachte schil; constant hoge opbrengst.
  • Ingrid Marie: Oogst vanaf half september, donkerrood; stevig; zoetzuur; sterke bewaarappel.
  • Earliest Eclat: Oogst vanaf eind juli, vroege, rode vrucht; sappig; stevig; fijne zoete smaak.
  • Jakob Lebel: Oogst vanaf half september, groengeel; friszuur; bewaarappel; bestand tegen ruig klimaat.
  • Gravenstein: Oogst vanaf eind augustus, geelgroen; fijn en kruidig aroma; zeer sappig.
  • Klarapfel: Oogst vanaf half juli, geelgroen; lichtzuur; geen bewaarappel; goede moesappel.
  • Golden Delicious: Oogst vanaf oktober, zoet aromatisch; bewaarappel; hoge standplaatseisen.
  • James Grieve: Oogst vanaf begin september, geelgroen; oranjerode ‘wangen’; zoetzuur; geen bewaarappel.
  • Jonagold: Oogst vanaf eind september, zoet en vast vruchtvlees; hoge opbrengst.
  • Boskoop: Oogst vanaf september, Geeloranje; sappig; vast; bewaarappel; kook en bakappel.

Tip 

Appelbomen moeten op de juiste manier aan de paal worden vastgemaakt. Hiermee voorkomt u dat ze tijdens de groei schade ondervinden van de wind. Bind de boom aan de paal vast met boomband. Dit is verkrijgbaar in het tuincentrum. Bevestig de band in de vorm van een acht, ongeveer 10 cm onder de onderste tak. Verwijder de band als de boom goed groeit om afsnoeren te voorkomen.



Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Voordat u de appelboom gaat planten, zet u hem een nacht in een kuip met water Verwijder te dicht bij elkaar hangende vruchten als deze ongeveer de grootte van een gulden hebben bereikt. Ideaal is het als de vruchten op een onderlinge afstand van 20-30 cm aan de takken hangen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop appelbomen zonder kluiten en met garantie van de kweker. Kies zo mogelijk grotere bomen, omdat deze eerder vruchten voortbrengen. Koop nooit uitgedroogde appelbomen of bomen die al veel bladeren hebben. De rijpheid van een appel kunt u controleren door hem doormidden te snijden. Zijn de pitten bruin, dan is de vrucht eetbaar. Bewaarappels wikkelt 11 stuk voor stuk losjes in krantenpapier, zodat ze niet tegen elkaar komen. Zon. Alle appelbomen hebben per dag minstens zes uur direct zonlicht nodig. Voedselrijke, doorlatende grond. Appelbomen dragen tientallen jaren lang vruchten als u voor voedselrijke grond zorgt. Schurftzwammen veroorzaken op de vruchten en bladeren olijfgroene vlekken, die zwartbruin verkleuren. De schil barst open en krijgt een korstje. Verwijder aangetaste vruchten en spuit in ernstige gevallen een biologisch verantwoord middel.