Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Bollen & Knollen » Tijgerlelie

Tijgerlelie

Tijgerlelies zijn gemakkelijk te verzorgen tuinplanten en zijn daardoor zeer populair zijn. Ze zijn afkomstig uit Oost-Azië, waar de bollen vanwege het hoge gehalte aan zetmeel tot de voedingsmiddelen behoren.

Op de tot 1,8 m hoge stengels van de botanische soort verschijnen in trossen van ongeveer 20-25 stuks, oranje bloemen met gevlekte, omgebogen bloemblaadjes en lange, donkere meeldraden. Het is niet nodig de stengels te ondersteunen.

Het bekendste ras is wellicht ‘Splendens’ met zeer opvallende, grote bloemen.

Naast de botanische soort is er een aantal variëteiten, bijvoorbeeld de geel bloeiende Lilium lancifolium var. flavifolium en de bizarre Lilium lancifolium var. florepleno met gevulde bloemen.

Tijgerlelies zijn ook bekend onder het synoniem Lilium tigrinum. Door kruisingen zijn talrijke rassen tot stand gekomen, die allemaal volkomen winterhard zijn. Behalve oranje, bloeien de bloemen ook in helderrode en gele tinten.

Tijgerlelie Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 30 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Lilium lancifolium

De standplaats van de Tijgerlelie

Tijgerlelies gedijen op vrijwel iedere standplaats en gaan elk jaar mooier bloeien. Tijgerlelies voelen zich thuis in de halfschaduw en zijn daarom ideaal voor perken onder overhangende bomen, waar veel andere bloeiende planten niet goed kunnen gedijen. Plant tijgerlelies bij voorkeur dicht bij houtige gewassen. Dit is hun natuurlijke standplaats in hun oorspronkelijke omgeving. Daar vermeerderen ze zich snel en gemakkelijk en fleuren in de late zomer het groen van de bomen en struiken op. Maar omdat tijgerlelies ook zon heel goed verdragen, kunnen ze in borders en perken ook met andere zomerbloemen worden gecombineerd. Dat geeft een mooi effect.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Werk een organische meststof door de grond. Bescherm de toppen van de uitlopers tegen vorst door een afdekking van folie. Verdeel rondom de planten een dikke laag versnipperde bladeren of grof compost. Zo kunt u de grond vochtig houden en onkruidgroei onderdrukken. Daarnaast blijven de wortels koel. Plant de bollen zo spoedig mogelijk na het kopen, zodat ze niet uit kunnen drogen. Terwijl u de grond klaar maakt, bewaart u de bollen koel en vochtig
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het najaar of in het vroege voorjaar stevige, vlezige bollen. Koop nooit bollen die zacht aanvoelen en symptomen van schimmelaantastingen vertonen. Koop ook geen bollen die al beginnen uit te lopen. Tijgerlelies kunnen door een besmettelijk virus zijn aangetast. Plant andere bollen op 30 cm afstand. Alleen het bovenste derde deel van de stengel afsnijden. Het onderste stukje en de bladeren zijn nodig voor de volgende bloei. Zon of halfschaduw. Tijgerlelies hebben ten minste drie uur zon per dag nodig. Doorlatende grond. Tijgerlelies gaan rotten als er water om de wortels blijft staan. Ze hebben veel voedsel nodig en mogen niet uitdrogen. Woelmuizen kunnen grote schade aanrichten in een perk met tijgerlelies. Bekleed de plantgaten met fijnmazig gaas, zodat de muizen niet bij de bollen kunnen komen. Motteballen om de planten kunnen eveneens plagen op afstand houden.

Aanbevolen berichten