Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Bollen & Knollen » Incalelie

Incalelie

Incalelies zijn vorstgevoelige vaste planten uit de Amaryllisfamilie. De trechtervormige bloemen met de fijngestreepte tekeningen die in trossen verschijnen, doen sterk aan lelies denken. De planten zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Behalve de vlezige knollen, zijn de met de onderkant naar boven gedraaide bladeren kenmerkend voor incalelies.

Alstroemeria aurea is het best bestand tegen lage temperaturen. Er zijn diverse rassen in de handel, eenkleurig of met getekende bloembladeren. Stralendgele bloemen met bruine spikkels heeft ‘Lutea’, die van de grootbloemige ‘Splendens’ zijn intens oranje, evenals die van ‘Dover Orange’ en ‘Moerheims Orange’, en ‘Orange King’ bloeit oranjerood.

Alstroemeria pulchra heeft kleine trosjes van witte bloemen met levendige gele en rode tekeningen.

De rassen van de Alstroemeria Ligtu Groep hebben bijzonder veel warmte nodig en bloeien in witte, roze, rode, oranje of gele tinten en hebben kenmerkende donkere strepen op de drie binnenste bloembladeren. Het gaat hierbij om kruisingen tussen Alstroemeria ligtu met andere soorten.

Incalelie Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Goede snijbloem
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Alstroemeria

De standplaats van de Incalelie

Door de lange bloeiperiode en de warme tinten van de bloemen zijn incalelies een verrijking voor een zonnige border, maar ook voor de halfschaduw aan de rand van groepen bomen en struiken. In een border geeft u de planten bij voorkeur een plaats in het midden, waar u met de opvallende bloemen prachtige accenten kunt zetten. Als u er stevige partners omheen plant, hebben ze geen ondersteuning nodig. Tegen de achtergrond van donkere coniferen of grijsbladige struiken komen de stralende bloemen bijzonder mooi uit. Plant de knollen altijd in groepen. Als snijbloemen zijn incalelies niet alleen bij bloemisten populair. Het is echter aan te bevelen om van jonge planten niet al te veel stengels te snijden.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant de wortelstokken vanaf april 15-25 cm diep in goed voorbereide grond en op 30-45 cm afstand. Oudere planten nu delen. U kunt incalelies ook zaaien in potten of in de koude bak. Geef de planten bij droogte royaal water, dek de grond af met mulch. Voor de bloei vloeibare mest geven, de stengels zonodig ondersteunen. De bloemstengels boven de grond afsnijden, de wortelstokken met bladeren en takken afdekken. In koude streken liever uit de grond halen en als dahlia knollen laten overwinteren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar stevige, dikke en vlezige wortelstokken. Behandel deze met uiterste voorzichtigheid. Koop nooit zachte of verdroogde wortelstokken. Bekijk de wortels nauwkeurig en neem geen exemplaren met afgebroken wortels. Het zaad kiemt beter als het gedurende een etmaal in warm water kan weken. Zet de opkweekbakken na het zaaien op een warme plaats. Na het planten in de volle grond hebben incalelies enige tijd nodig om weer op verhaal te komen. Zon tot halfschaduw. Incalelies hebben een beschutte en warme standplaats nodig. Doorlatende, voedselrijke grond. In zware grond kunnen de wortels gemakkelijk rotten. Gunstig is humusrijke, losse aarde. Bij zeer vochtig weer en als de planten zeer dicht bij elkaar staan, kan grauwe schimmel optreden. De bladeren en bloemen zijn dan bedekt met een grijze schimmelpels en rotten. Verwijder en vernietig aangetaste delen. Deponeer deze in geen geval op de composthoop.

Aanbevolen berichten