Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Bollen & Knollen » Decoratieve dahlia

Decoratieve dahlia

Decoratieve dahlia’s hebben prachtige, gevulde bloemen in alle kleuren, behalve in blauw. De bloemhoofdjes zitten op slanke stengels met ovale bladeren. De bloemblaadjes zelf zijn dakpansgewijs over elkaar gerangschikt. De hoogte van de planten en de grootte van de bloemen kunnen nogal uiteenlopen.

Lage rassen worden 50-75 cm hoog. Kenmerkend voor ‘David Howard’ zijn de donkere, bronskleurige bladeren en de oranjebronzen bloemen die een doorsnee van 8-10 cm bereiken. ‘Hamari Gold’ is een opvallende verschijning in de tuin en kan ook vaak op tentoonstellingen worden bewonderd. De bloemen worden tot 25 cm groot en bloeien in bronsgouden tinten.

Middelhoge rassen bereiken een hoogte van rond 1 m en hebben veelal zeer grote bloemen (20-25 cm). Tot deze groep behoren ondermeer de gele Kelvin Floodlight’ en ‘Corton Olympic’ die in de late zomer bloeit met bronskleurige bloemen. Minder grote bloemen (8-15 cm) hebben de rode ‘Brunton’ en de diepgele ‘Chinese Lantaarn’.

Hoge rassen kunnen 120-150 cm hoog worden. Aan te bevelen is ‘Holland Festival’, die oranje bloembladeren met witte punten heeft. ‘Hamari Fiesta’ heeft roodgele bloemen met een doorsnee van 10-15 cm. Apart zijn ‘Jocondo’ met paarsrode bloemen en de oranje ‘Sherwood Standard’. ‘Cool Cat’ bloeit wit met hardroze.

Decoratieve dahlia Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 1,5 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Dahlia

De standplaats van de Decoratieve dahlia

Welke standplaats u kiest voor uw dahlia’s hangt sterk af van de hoogte. Naast een tuinpad of als omlijsting van borders en perken doen vooral de lage rassen het goed. Deze kunt u ook heel goed in kuipen en grote potten planten. In het midden of op de achtergrond van borders zijn middelhoge of hoge decoratieve dahlia’s goed op hun plaats. In de moestuin zorgen hoge rassen voor kleur en bescherming tegen wind.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant de knollen in mei, wanneer geen vorst meer verwacht kan worden. Overwinterde knollen kunt u desgewenst delen voor ze opnieuw worden geplant. Dahlia’s hebben regelmatig water nodig en tot ze gaan bloeien ook om de vier weken mest. Uitgebloeide bloemen moet u verwijderen. Dit bevordert de ontwikkeling van nieuwe knoppen. Graaf de knollen uit en snij de bovengrondse delen tot een handbreedte terug. Laat de knollen enkele dagen drogen.Verwijder de aanhangende grond en bewaar ze in turf of zand.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop grote, meervoudige knollen die vlezig, glad en stevig aanvoelen. Koop nooit knollen die verschrompeld, zacht, beschimmeld of rot zijn. Neem ook geen knollen die al duidelijk beginnen uit te lopen. Bij het delen van de knollen in het voorjaar moet u er op letten dat ieder deel enkele ogen heeft. Ondersteun uw dahlia’s met stokken. Wind er losjes een dik touw omheen, zodat de scheuten niet worden afgesnoerd. Zon. Dahlia’s bloeien het mooist als ze ten minste zes uur per dag in de zon staan. Doorlatende grond. Voor het planten veel compost door de grond werken om deze vochtig te houden. Zware grond met zand doorlatender maken. Door de bladvlekkenziekte aangetaste dahlia’s hebben groengele vlekken op de bladeren. Later worden deze bruin. Verwijder aangetaste bladeren.Voorkom de ziekte door de planten niet te dicht bij elkaar te zetten. Spuit desnoods met een koperhoudend preparaat.

Aanbevolen berichten