Hout biedt veel mogelijkheden
Er zijn mensen die tuinhout, schuttingen e.d. in één woord vreselijk vinden – en inderdaad, ze zijn een noodzakelijk kwaad – maar de tegenwoordige tuinen hebben meestal zulke minimale afmetingen dat elke vierkante meter benut moet worden. Met alleen heggen en beplanting is er dan of minder privacy of minder ruimte.

Als we met schuttingen e.d. aan de gang gaan, proberen we dat natuurlijk wel zo creatief mogelijk te doen. En dan is het leuke dat alles mag, als u het maar mooi vindt. Trek u nooit iets aan van mensen die zeggen dat iets in de tuin onnatuurlijk zou zijn. Doe gewoon wat u zelf wilt en maak daar iets moois van.

Tuinhout

De tuinhout fabrikanten hebben allerlei siersystemen voor de tuin ontwikkeld, zodat u met kant-en-klaar producten uw tuin kunt ontwerpen. Dat scheelt vaak veel werk en de kwaliteit van die producten is dermate goed dat u er jarenlang plezier van zult hebben.

Goed tuinhout is milieuverantwoord
U hoeft ook niet bang te zijn voor schade aan het milieu. Het tuinhout wordt speciaal voor dit doel gekweekt en wat gekapt wordt, wordt weer bijgeplant. Zouden we het niet gebruiken dan zouden ook die productie bossen niet bestaan. Met hout gaan we zorgvuldig om, het is kostbaar materiaal. Willen we er lang plezier van hebben, dan moet het verduurzaamd worden: het wordt doordrenkt met een verduurzamings-middel.

De levensduur van verantwoord verduurzaamd tuinhout is vele malen langer dan van onbehandeld hout. Vroeger moest je hout in de tuin altijd ergens mee behandelen, daar werd uiteraard nogal eens mee gemorst. Professioneel verduurzaamd tuinhout hoef je niet te beitsen, te teren of te schilderen. Door verduurzaamd tuinhout toe te passen wordt er dus niet alleen heel bewust en verantwoord met het bos omgegaan, maar ook met het milieu in de eigen woonomgeving. Vooral omdat u niet herhaaldelijk met een beschermingsmiddel aan de slag hoeft.

Waar komt dat hout vandaan?
Vaak wil men weten waar het hout dat we gebruiken eigenlijk vandaan komt. Dan is het leuk om te horen dat de meeste zacht houtsoorten, grenen en vuren bijv., vooral uit Noord- en Midden-Europa komen, waar het bos al tientallen jaren zorgvuldig beheerd wordt. Maar ook de eigen Nederlandse en Belgische bosbouwers leveren prima zachthout, vooral douglasspar en lariks.

Een flink deel van het hout dat door de Nederlandse hout veredelaars wordt gebruikt, komt uit onze Europese productie bossen. Nadat er percelen gekapt zijn, worden deze weer herplant waardoor er een continue aanvoer is en de hout productie ook voor onze kindskinderen is verzekerd. Er wordt dus heel verantwoord met onze Europese bossen omgegaan.

Een nieuwe trend is het gebruik van Europees hardhout dat net zo zorgvuldig wordt gekweekt. Een van de meest bekende soorten is Robinia (schijnacacia) waar vooral in Hongarije hele plantages van bestaan. Door Europees hardhout toe te passen, kan de wilde kap van tropisch hardhout worden tegengegaan en doen we iets aan het behoud van de tropische regenwouden.

Hout verduurzamen
Dat hout wordt voor tuin gebruik verduurzaamd en dat is meer dan alleen maar een kleurtje geven. De verduurzamende stoffen worden tot in het inwendige van het hout geperst. Dat gebeurt met de vacuüm-drukmethode. Het hout wordt daarbij in een ‘autoclaaf gebracht, een soort enorme drukketel. Die drukketel wordt vacuüm gezogen en daarbij verdwijnt de lucht uit de cellen van het hout. Vervolgens wordt in diezelfde autoclaaf het verduurzamingsmiddel onder hoge druk in het hout geperst. De cellen zuigen de werkzame (vloei)stoffen als een spons op. Dan wordt de autoclaaf weer vacuüm gezogen, waardoor een eventueel overschot aan verduurzamingsmiddel wordt afgezogen. Op die manier blijven de werkzame stoffen alleen in het hout achter. Ten slotte volgt de fixatie die ervoor zorgt dat de stoffen ook echt vele jaren lang in het hout aanwezig blijven. De chemische middelen die hiervoor gebruikt worden en het hele ver-duurzamingsproces moeten aan strenge milieu-eisen voldoen. Een van de Nederlandse instanties die hier nauwlettend op toeziet is het ‘College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen’ die bestaat uit een commissie uit vier ministeries die hierin samenwerken. Verder is er het Komo-keur voor verantwoord verduurzaamde materialen. Goed verduurzaamd hout gaat – dat is inmiddels de ervaring – gemakkelijk 15 a 20 jaar en langer mee zonder dat we er iets aan hoeven te doen.