Klus-info.nl

Home » Wonen » Interieur » Alles over kranen en douches

Alles over kranen en douches

Er zijn honderden verschillende kranen en douches in stijlen en materialen die in elke badkamer passen. Neem de tijd om alle beschikbare opties te bekijken, voordat u besluit welke u kiest.

Alles over kranen en douches

Wanneer u weer uw handen wast, een douche neemt of een bad laat vollopen, bedenk dan dat kranen en douche armaturen meer zijn dan enkel water verschaffers. Omdat ze voortdurend gebruikt worden en een opvallende plaats innemen, spelen ze een belangrijke rol in de inrichting van de badkamer.

Als u een badkamer helemaal nieuw inricht, dan weet u maar al te goed hoe overstelpend het aantal beslissingen is dat daaraan te pas komt. De keuze van kranen lijkt onbelangrijk vergeleken bij die van sanitair, tegels en vloerbedekking; maar het is toch een beslissing die op een bepaald moment genomen moet worden, omdat een nieuw bad en een nieuwe wastafel nooit inclusief kranen verkocht worden en het is de moeite waard om er zorgvuldig aandacht aan te besteden.

In eerste instantie kan de keuze aan kranen en douche koppen overweldigend lijken. Wat u ook wilt, het is te koop, van overtuigend gereproduceerd antiek tot de nieuwste high-tech modellen. De keuze in afwerkingen is even verwarrend: van traditioneel verchroomd tot glad roestvrij staal en zelfs luxueus verguld. Om de keuze gemakkelijker te maken, bepaalt u eerst de stijl van uw nieuwe badkamer -klassiek of modern, strak of weelderig en kiest u de armaturen die daarbij passen.

Als u kranen vervangt of een douche installeert in een bestaande badkamer, dan gaat u van hetzelfde principe uit: de vuistregel is, dat u een model koopt dat bij de stijl van het geheel past. Anderzijds, als u de badkamer aan de saaie kant vindt, kunt u ook kranen of een douche installatie nemen die u echt aanspreken of omdat ze fraai bewerkt of het toppunt van gestroomlijnd, ergonomisch design zijn dat kan u inspireren tot het creëren van een opwindende nieuwe stijl.

Soorten kranen
Als u nieuwe kranen koopt, moet u eerst bepalen of u kranen met leertjes of met schijven neemt.

Een conventionele kraan heeft een leertje om de watertoevoer te regelen. Als een dichtgedraaide kraan begint te druppelen, is het leertje versleten en moet het vervangen worden; een karweitje waarvoor u gewoonlijk de hoofdkraan dicht moet draaien en de leiding leeg moet laten lopen.

Veel moderne kranen zijn uitgerust met een set keramische schijven in plaats van een leertje om de watertoevoer te regelen. Elke schijf heeft gaten en als de gaten over elkaar heen vallen, stroomt het water. Het grootste voordeel van een kraan met schijven is, dat deze maar een kwartslag gedraaid hoeft te worden, zodat de kraan voor kinderen en mindervaliden gemakkelijk te bedienen is. De schijven zijn erg duurzaam.

Alles over kranen en douches 1

 • Enkele kranen

Enkele kranen worden per stel verkocht, ze zijn gemerkt met de woorden warm en koud, de letters W en K of met kleuren: rood voor warm en blauw voor koud. Alle enkele kranen op baden, wastafels en bidets zijn rechte kranen. Er is een ruime keuze aan stijlen en wat bedieningsmechaniek betreft zijn er drie hoofdgroepen:

Een hefspindel, een kraan met een conventioneel leertje. Wanneer u de kraan opendraait, beweegt de spindel naar boven en tilt zo het leertje van zijn basis.

Een interne spindel, een kraan met een conventioneel leertje. De handgreep draait zonder naar boven te gaan en het mechanisme binnenin tilt het leertje op.

Keramische schijf, naast de bovengenoemde voordelen van de keramische schijf-technologie heeft dit type ook een gerichte draairichting.

 • Mengkranen

Bij een mengkraan komt het warme en het koude water uit één uitloop. Er zijn allerlei verschillende versies en het type dat u kiest hangt af van het aantal kraangaten dat in uw bad of wastafel zit. Verkrijgbaar zijn: een mengkraan voor één kraangat, monobloc genaamd, die gewoonlijk een afvoerstop heeft die omhoog komt, een mengkraan voor twee gaten, of een mengkraan voor drie gaten.

In de meeste mengkranen komen de twee waterstralen bij elkaar voordat ze uit de uitloop komen. In een mengkraan met gescheiden waterstromen wordt het warme en het koude water via aparte kanalen binnenin de kraan geleid, om ervoor te zorgen dat de twee waterstromen elkaar niet beïnvloeden. Dit type mengkraan wordt geïnstalleerd als een van de waterstromen rechtstreeks uit de hoofdaanvoer komt.

 • Hendelkranen

Zoals de naam al aangeeft worden deze kranen bediend met lange hendels in plaats van de gebruikelijke draaiknoppen. Ze werken met keramische schijven en zijn gemakkelijk te bedienen voor jonge kinderen en bejaarden die moeilijk grip krijgen op knoppen. Er zijn enkele hendelkranen verkrijgbaar, mengkranen met twee hendels voor heet en koud water en mengkranen die met één enkele hendel te bedienen zijn, waarbij men zowel de hoeveelheid water, als de temperatuur ervan kan regelen door de hendel in verschillende richtingen te bewegen.

Feiten en overwegingen

 • Als u bestaande kranen vervangt, is het type baan dat u kiest afhankelijk van het aantal kraangaten. De meeste baden en wastafels hebben twee gaten een voor de koude en een voor de warme kraan. U kunt de kranen vervangen door nieuwe enkele kranen of u hebt de mogelijkheid om een mengkraan voor twee gaten rechtstreeks in dezelfde gaten te monteren.
 • Als u nieuw sanitair koopt, zult u zien dat alle baden twee gaten hebben en dat wastafels en bidets een, twee of drie gaten kunnen hebben.
 • Zorg ervoor dat de kranen die u koopt in overeenstemming zijn met de voorschriften van het waterleidingbedrijf. Deze voorschriften zijn opgesteld om verspilling, misbruik of besmetting van water te voorkomen. De meeste nieuwe kranen worden getest om te garanderen dat ze in overeenstemming zijn met deze voorschriften.
 • Test hoe de kraan aanvoelt door deze open en dicht te draaien, voordat u hem koopt.
 • Conventioneel worden badkranen gemonteerd aan dezelfde kant als de afvoer, wat tot eindeloze ruzies onder kleine kinderen kan leiden over de vraag wie aan de kant van de kranen moet zitten! Maar als u zich goed oriënteert, kunt u interessante alternatieven vinden. U kunt de kranen aan de zijkant hebben, of zelfs de kranen aan de zijkant en de uitloop aan één einde, zodat u comfortabel achterover kunt liggen en met een minimum aan inspanning het bad bij kunt vullen. Bij een hoekbad passen de kranen mooi in de hoekpunt.
 • U kunt zelf nieuwe kranen installeren, maar u hebt een speciale waterpomptang voor baden en wasbakken nodig om de moeren die de kranen op hun plaats houden, vast te draaien, en ook om de leidingen te verbinden. Het vervangen van bestaande kranen is ook een eenvoudig doe-het-zelf karweitje mits de nieuwe kraan dezelfde afmetingen heeft en dezelfde lengte schroefdraad onder het bad of de wastafel als de oude.

Soorten douches
Naarmate het leven drukker wordt, installeren hoe langer hoe meer mensen een douche, zodat er tegenwoordig in bijna ieder huis wel een douche te vinden is. Ze lopen uiteen van de eenvoudige rubberen slang die u op bestaande kranen kunt bevestigen, tot de meest geraffineerde elektronisch geregelde krachtdouches.

Alles over kranen en douches 2

Er zijn ook verschillende douchekoppen verkrijgbaar sommige zijn waterbesparend, andere hebben tot zelfs vier sproeifuncties, en veel hebben demonteerbare inzetstukken, zodat kalkaanslag gemakkelijk verwijderd kan worden.

 • Opzetslang

Dit type douche heeft een rubberen slang in de vorm van een Y, die u gewoon op de kranen van het bad of de wastafel bevestigt. De opzetslang wordt gewoonlijk alleen maar gebruikt om het haar te wassen of om het bad uit te spoelen.

 • Bad/douche combinatie

Deze combinatie wordt geïnstalleerd in plaats van de normale badkra-nen en heeft een knop of een hendel in het midden waarmee u het water ofwel door de middenuitloop in het bad kunt laten stromen, ofwel via een buigzame slang met metalen omhulsel naar de douchekop kunt voeren. De temperatuur van het water wordt geregeld via de twee kranen. De douchekop kan met de hand vastgehouden worden of opgehangen aan een haak of aan een glijstang aan de wand. Met een glijstang kan de douchekop op verschillende hoogten opgehangen worden voor de verschillende gezinsleden. Bij sommige decoratieve klassieke stijlen ligt de douchekop op een opleghaak, zoals die van een telefoon, wanneer hij niet in gebruik is. U kunt ook modellen kopen met een slang die verdwijnt in een koker die in het bad ingebouwd is.

 • Douchemengkraan

Een douche mengkraan kan boven het bad gemonteerd worden, maar vaker wordt deze geïnstalleerd in een aparte cabine, zodat de douche tegelijk met het bad gebruikt kan worden. Warm en koud water wordt via aparte leidingen gevoerd naar de douche installatie met mengklep, die in twee types voorkomt: zichtbaar of ingebouwd . Dergelijke douche mengkranen hebben meestal een knop voor de temperatuur en een voor de watertoevoer. De douchekop kan vast of verstelbaar gemonteerd worden.

 • Thermostatische mengkraan

Het water uit een gewone douche-mengkraan kan te heet worden als ergens anders in huis koud water wordt gebruikt. Een thermostatische mengkraan compenseert dit door de warm watertoevoer ook te reduceren, zodat de temperatuur gelijk blijft.

 • Elektrische douches

In tegenstelling tot andere douches krijgt een elektrische douche alleen koud water aangevoerd. Terwijl het water door de installatie stroomt, wordt het verhit door een krachtig elektrisch verwarmingselement. Een elektrische douche wordt bijna altijd aangesloten op een leiding die water op de druk van de hoofdleiding toevoert, maar geeft minder water dan een normale douche-mengkraan of een bad/douche combinatie.

De krachtigere douches (8 of 9kW) hebben vaak een lagere verbruikstand voor ‘s zomers. Alle elektrische douches hebben maar één kraan, waarmee u de toevoer vermindert om de temperatuur te verhogen of omgekeerd.

 • Krachtdouches

Krachtdouches geven verschillende stralen, van een harde straal die uw ruggengraat laat tintelen tot een zachte, ‘beluchte’ straal. Ze hebben een pomp, die voor een grotere toevoer zorgt dan bij een normale douche. Krachtdouches moeten apart op de warm- en koudwaterleiding aangesloten worden. Een aparte ‘tweetrapspomp’ wordt buiten de doucheruimte op de elektrische hoofdleiding aangesloten; een integrale krachtdouche heeft een pomp in een kastje aan de muur, die werkt op een laag voltage met een transformator buiten de doucheruimte.

Alles over kranen en douches 3

Douches installeren

 • Het installeren van de meeste soorten douches is een karwei dat u aan de erkende loodgieter (en soms elektricien) moet overlaten. U kunt zelf een bad/douchemengkraan installeren, omdat die eenvoudigweg in de plaats komt van de bestaande badkranen.
 • Om besmetting te voorkomen is het van groot belang dat water uit de hoofdleiding niet vermengd wordt met tankwater in de leidingen. Installeer daarom geen bad/douche combinatie of douche mengkraan als uw koude water uit de hoofdleiding komt en het warme uit een warmwatercilinder, of als uw koude water uit een koudwaterreservoir komt en uw warm water uit de hoofdleiding via een combinatieboiler of een waterverhitter met meer poorten. In beide gevallen is het installeren van een elektrische douche de beste oplossing.
 • Als u een bad/douche combinatie of douche mengkraan wilt aansluiten op koudwatertoevoer vanuit een reservoir en warm water uit een cilinder, dan moet het hoogteverschil tussen de bodem van het koudwaterreservoir en de douchekop minimaal 1 m zijn. Als het reservoir lager ligt, zal de douche een erg zwakke straal geven. Als dat het geval is, installeer dan een elektrische douche of een krachtdouche.
 • U moet een handdouche niet onder het niveau van de bovenkant van een douchekraan of de rand van een bad omlaag laten hangen, omdat er dan vuil water in de waterleiding gezogen kan worden. Bevestig zonodig een ophangring aan de wandhaak van de douche om de handdouche vast te houden.
 • Als u een aparte douchecabine installeert, zorg er dan voor dat deze zijn eigen afvoerleiding krijgt om het vuile douchewater af te voeren naar de riolering.

Stijlen in kranen en douchekoppen
In deze stijlbewuste tijd is het even belangrijk hoe de kranen en de douchekop in uw badkamer er uitzien als hoe ze op de juiste manier gemonteerd worden.

De moderne stijl, de nadruk ligt op slanke douchekoppen, een betere douchestraal en verhoogde waterdruk. De moderne tendens in kraanontwerpen gaat naar afgeronde en ergonomische, of juist vierkante en kortere stijlen. Mengkranen met een uitloop in het midden worden vaak gebruikt voor baden en wastafels. Kwartslagkranen (met keramische schijven) zijn populair vanwege hun bedieningsgemak, net als hendelkranen. Chroom, goud en heldere of gekleurde kunststof zijn de meest gebruikte afwerkmaterialen.

Veel van de moderne douchekoppen zijn tegenwoordig gemaakt van wit kunsstof of het altijd populaire chroom. Ze hebben een afgerond model, omdat gebleken is dat dat de meest effectieve straal geeft. Vierkante, vaak vaste koppen zijn ook in trek en ze zijn in een scala van kleuren in kunsstof verkrijgbaar.

De traditionele stijl, Victoriaanse armaturen roepen de elegantie van een vervlogen tijd op. De kranen zijn recht met de traditionele vierpuntige draaiknop met een keramisch plaatje dat aangeeft welke het koude en welke het warme water geeft. Het zijn ofwel enkele kranen of een twee-gatscombinatie met een mengkraan en een uitloop in het midden.

Victoriaanse douche-installaties hebben gewoonlijk koppen in de stijl van een ouderwetse gieter en worden bediend met een hendel of een draaischijf met keramisch binnenwerk. De bad/douchecombinaties van dit type zijn erg populair en hebben een opleghaak voor de handdouche. Koper, chroom, nikkel en goud zijn de gebruikelijke afwerkmaterialen.

Kranen in landelijke stijl lijken veel op traditionele rechte kranen in oude stijl, maar ze zijn kleiner, zodat ze beter passen in de kleinere kamers.

Aanbevolen berichten