Klus-info.nl

Home » Klussen » Tuin » Terras van betontegels leggen

Terras van betontegels leggen

Terras van betontegels leggen

In de klus ‘terras van betontegels leggen’ gaan we er vanuit dat u de ondergrond al bewerkt heeft. Is dit niet het geval kunt u in de klus ‘zandbed maken‘ zien hoe dat doet.

In de markt voor bestratingsmaterialen heeft de vraag het aanbod de laatste jaren enorm vergroot. De klassieke betontegel is in allerlei maten te koop, er zijn tegels met een natuurstenen bovenlaag, geslepen tegels en grindtegels in alle vormen en maten.

Hoe zwaarder de belasting van het terras is, des te dikker moet de fundering zijn om die belasting op te kunnen vangen. Als de ondergrond wordt gevormd door stevige zand- of kleigrond, dan is een zandbed van circa 12 cm voldoende om voor de vereiste stabiliteit te zorgen. Heeft u echter te maken met een slappe ondergrond, dan zult u voor extra stabiliteit moeten zorgen. Het aangebrachte zandbed verdwijnt anders in de onderlaag en verzakkingen zijn een feit. U kunt in dat geval het beste stabilisatiematten gebruiken: gevlochten, kunststofmatten die wel vochtdoorlatend zijn, maar de korrels van het zandbed tegenhouden.

Stap 1
Het is tijd voor de zogenaamde hoogte stenen. U neemt een aantal tegels die u op onderling ongeveer gelijke afstanden in het aangetrilde zandbed legt. De hoogte van de tegels aan de rand van het terras is erg belangrijk; de de hoogte van rest van de hoogte stenen wordt hiervan afgeleid. Stel de randtegels perfect ten opzichte van het gebruikte randmateriaal. U verkrijgt het mooiste resultaat als u ervoor zorgt dat de tegels iets boven het randmateriaal uitkomen.

Terras van betontegels leggen 1

Stap 2
Met behulp van de waterpas zorgt u er nu voor dat de hoogte stenen die zich niet aan de rand van het terras bevinden, op dezelfde hoogte komen te staan als de randtegels. Gebruik de waterpas alleen in de breedte van het terras; de lengte van het terras ligt op afschot en dus niet waterpas.

Als u de hoogtestenen goed heeft geplaatst, beschikt u over een flink aantal ijkpunten, die worden gebruikt bij het afreien van het zandbed.

Terras van betontegels leggen 2

Stap 3
Met het afreien van het zandbed zorgt u voor een perfect geëgaliseerde ondergrond voor de bestrating. Houd de hoogte stenen goed in de gaten. Zorg ervoor dat de ondergrond overal even hoog is als die waarop de hoogte stenen staan en voeg waar nodig zand toe. Werkt u nauwkeurig, dan heeft u voor een ideaal zandbed gezorgd en gaat u de tegels leggen.

Terras van betontegels leggen 3

Stap 4
Het mooiste resultaat wordt verkregen wanneer u het terras zo heeft berekend dat u alleen hele tegels kunt gebruiken en dus geen tegels op maat hoeft te zagen.

Terras van betontegels leggen 4

Stap 5
Zo legt u baan na baan totdat alle tegels zijn gelegd. Werk van u af, dan hoeft u niet op de knieën in het zandbed en blijft de ondergrond mooi egaal. Heeft u tegels van een groter formaat gekocht, dan kunnen ze prima in een halfsteensverband gelegd worden: de tweede rij begint dan aan beide kanten van het terras met een halve tegel. Halve tegels kunt u meestal kant-en-klaar kopen. Beschikt u daar niet over, dan kunt u het beste bij de leverancier informeren naar de beste methode om de tegels te halveren. Voor de meeste tegelsoorten zal de diamantzaag worden geadviseerd, die u kunt huren.

Terras van betontegels leggen 5

Stap 6
Als alle tegels zijn gelegd, maakt u het terras goed schoon.

Terras van betontegels leggen 6

Stap 7
Gebruik gewoon schoon zand of brekerzand om het terras te voegen. Veeg het zand met de bezem in de voegen totdat ze geheel gevuld zijn. Houd de voegen de komende dagen goed in de gaten en herhaal het voegen zo vaak als nodig is om de voegen te vullen.

Terras van betontegels leggen 7

Gereedschappen

Materialen

  • Piketten
  • Betontegels