Veel inbraak delicten kunnen met enige behoedzaamheid worden voorkomen. Daarom hebben wij voor u de belangrijkste tips tegen inbraak samengevat. Maar laat u zich gerust ook door het Inbraak preventieteam bij u in de buurt voorlichten.

■ Inbrekers houden geen vakantie. Het is voor hen dus niet alleen ‘hoogseizoen’ wanneer u op vakantie bent. Bovendien komen de meeste inbrekers niet in de verborgenheid van het donker.

■ Laat uw ramen of balkon- en terrasdeuren nooit in getuimelde stand of open staan. Als u zelf niet aanwezig bent, betaalt de verzekering niet uit, want voor hen is een getuimeld venster net zo onveilig als een open raam.

■ Als tegenmaatregel adviseren experts tenminste afsluitbare handgrepen. Van geval tot geval kan bekeken worden of een raam of vensterdeur niet desondanks toch open te breken is. In dat geval moet u aanvullend massieve venstersloten aanbrengen, die inclusief de montage door een vakman ca. 50 euro kosten.

■ Andere zwakke punten: de voordeur. Let er bij het verlaten van het huis op dat de deur goed op slot is. Draai de sleutel het liefst twee keer om, zodat de schoot dieper in de sluitkom steekt.

■ Veiligheidsvoorzieningen aan de voordeur zijn alleen goed als ze in noodgevallen niet in een val veranderen, m.a.w. ze moeten van buiten afsluitbaar zijn. Als uw kind zich van binnen opsluit, of een ouder persoon plotseling hulp nodig heeft, is het belangrijk dat u met een reservesleutel het deurslot en eventuele extra sloten kunt openen.

Vakantievoorbereiding tegen inbraak

De mooiste tijd van het jaar is de vakantietijd. Wij geven een hele rij tips tegen inbraak hoe u uw eigendom het beste kunt beschermen, zodat u tijdens uw vakantie uw huis met een gerust hart kunt achterlaten.

■ Indien u door onze veiligheidstips nog niet actief bent geworden, moet u zich in elk geval al een paar maanden voor uw volgende vakantie laten adviseren door het Inbraak preventieteam hoe u uw eigendom het meest effectief kunt beschermen.

■ Veel inbrekers observeren de (gewoontes van de bewoners. Daarom moet uw huis van buiten bewoond lijken. Misschien is iemand – mogelijk een jong paar – in uw familie zelfs dankbaar om tijdens uw afwezigheid in uw huis te mogen logeren.

■ Onderhoud het contact met uw buren. Een betrouwbare buurman houdt graag regelmatig een oogje in het zeil. Wanneer uw buurman zelf op vakantie gaat, kunt u dit op uw beurt doen.

■ Zorg ervoor dat uw brievenbus dagelijks geleegd wordt. Als u uw post naar uw vakantie adres laat sturen, voorkomt u dat uw brievenbus uitpuilt. Drukwerk en huis-aan-huisbladen moet u door de aardige buurman laten verwijderen. Dagbladen moet u opzeggen of aan degene overlaten die op het huis past.

■ Rolluiken moet overdag altijd weer worden geopend, overeenkomstig het normale dagritme. Controleer wel even in de kleine lettertjes van uw inboedelverzekering of die niet juist neergelaten rolluiken tijdens uw vakantie eist.

■ De verlichting in huis moet – als het donker is (!) – met onregelmatige tussenpozen aan en uit gaan. Dit kunt u regelen met goedkope schakelklokken.

■ Op uw antwoordapparaat spreekt u natuurlijk niet in dat u op vakantie bent. U kunt de telefoon ook doorschakelen naar uw vakantieadres.

■ Als u een huis met tuin heeft, staan buiten eventueel tuinmeubelen, een ladder, een compostbak en afvalcontainers. Zet voor uw vertrek alles, wat als opstap hulp naar bijvoorbeeld uw balkon gebruikt kan worden, uit het zicht.

■ Bewaar thuis niet onnodig veel voorwerpen van waarde. Die horen tijdens uw afwezigheid in een brandkast of een kluis bij uw bank.

■ Voorwerpen van waarde die niet achter slot en grendel bewaard kunnen worden of die u niet wilt meenemen op vakantie moet u op papier vaastleggen en fotograferen. Als het ondanks alle voorzichtigheid toch een geval voor de verzekering wordt, heeft u op zijn minst de vereiste bewijsstukken.

■ Contant geld moet u helemaal niet thuis bewaren. Veel mensen denken dat de suikerpot in het keukenkastje nog altijd de veiligste bewaarplek voor contant geld is. Maar inbrekers kennen alle typische verstop plaatsen.

■ Kijk voor uw vertrek liever tweemaal na of alle ramen – ook de dakramen – en deuren goed zijn afgesloten en beveiligd.

Trucs aan de voordeur

Diefstal en bedrog kunnen ook tijdens uw aanwezigheid voorkomen. Als onbekende personen, onaangekondigde werklui of vertegenwoordigers die zich niet kunnen legitimeren, aanbellen moet u de deur niet verder openen dan de versperringsbeugel of veiligheidsketting toelaat. Ook voor het juiste gedrag aan de deur zijn een hele rij nuttige tips over hoe u schade kunt voorkomen.

■ Probeer eerst na te gaan wie er bij u aan de deur staat. Een blik door het raam of een deurspion of een intercom vormen het eerste risicoloze contact.

■ Open de voordeur alleen met de versperringsbeugel of een veiligheidsketting.

■ Vooral wanneer u alleen bent en meerdere onbekende personen aanbellen en met alle mogelijke trucs om toegang vragen, moet u voorzichtig zijn. Een geliefde truc: de ene persoon houdt u aan de praat, terwijl de andere vraagt of hij/zij binnen even naar de wc mag. Terwijl uw aandacht bij het gesprek is, kan de tweede persoon in alle rust rondkijken.

■ Ook uw kinderen moeten weten dat ze nooit de deur mogen opendoen voor onbekenden. Schoorsteenvegers, buitendienstmedewerkers van energiebedrijven en werklui kondigen hun komst meestal dagen van tevoren aan middels teen briefje, telefoontje of via de woningcorporatie.

■ Ambtenaren, collectanten, colporteurs en andere u onbekende personen kunt u naar hun legitimatiebewijs vragen. Als deze mensen zich niet overtuigend kunnen identificeren (geen legitimatiebewijs of slechts een fotokopie zonder foto), kan ook een telefoontje naar hun opdrachtgever helpen. Dit nummer moet u zelf in het telefoonboek opzoeken, zodat u niet het telefoonnummer van een medeplichtige krijgt.