Klus-info.nl

Home » Klussen » Muren & wanden » Sierpleister aanbrengen

Sierpleister aanbrengen

Zelf een sierpleister aanbrengen? Volg ons stappenplan op Klus-info | Sierpleister zijn er in twee soorten, korrelpleiser en structuurpleister. In deze klus maken we gebruik van korrelpeister. Wilt u een sierpleister met motief aanbrengen, neemt u dan de structuurpleister.

Stap 1
Voor een goede hechting van de sierpleister is het aan te raden om een voorstrijk aan te brengen.
Tip: kleur de grondstrijk bij, zodat de ondergrond later niet donker doorschijnt.

Sierpleister aanbrengen

Stap 2
Alle korrelpleisters op kunstharsbasis zijn gebruiksklaar. Let erop dat als u het pleister opbrengt, dat de temperatuur minstens 8 °C is (lucht en ondergrond). Als de temperatuur lager is hecht het pleister niet.

Sierpleister aanbrengen 1

Stap 3
Het pleister wordt met een roestvrijstalen spaan zo mogelijk in één keer omhoog getrokken. Nieuw pleisterwerk (stucwerk) moet u 2 tot 4 weken laten ‘rusten’. Breng pas na deze droogtijd het korrelpleister aan.

Sierpleister aanbrengen 2

Stap 4
Strijk de opstaande randen die ontstaan door het opbrengen met de spaan glad als het pleister nog vers is. Werk ‘nat op nat’ en bepleister niet in één keer te grote vlakken.

Sierpleister aanbrengen 3

Stap 5
Ga met het kunststof-schuurbord over het pleister en trek het bord zó in de gewenste richting dat er net genoeg druk op het pleister komt om de korrels gedeeltelijk mee te trekken. Doe dit net zolang te de pleister glad is, en u geen randen meer ziet.

Sierpleister aanbrengen 4

De mogelijkheden met verschillende soorten sierpleister

Vindt u een fijnere structuur mooier? De hier afgebeelde granol heeft een korrelgrootte van 2 mm. Omdat granol altijd op dikte van de korrelgrootte wordt opgebracht, is bij een kleinere korrel het materiaalverbruik minder, en de kosten dus lager.

Sierpleister aanbrengen 6

Voor het bijkleuren van het pleister kunnen we nog twee aanbevelingen doen: bij kleine oppervlaktes is het eenvoudiger de witte granol met een kleurtje over te verven. Bij oppervlaktes vanaf 25 m7- (100 kg pleister) is het pleister ook op bestelling door de fabriek in een kleurtje leverbaar.

Sierpleister aanbrengen 7

Graffito wordt net zo als granol verwerkt. Maar om structuur aan te brengen neemt u echter geen schuurspaan, maar een spijkerkrabbord als hulpmiddel.

Sierpleister aanbrengen 8

Met het zogenaamde rustieke pleisterwerk heeft u het veel eenvoudiger omdat u in één keer, met de roestvrijstalen spaan, het pleister op de muur en tevens de structuur aan kunt brengen.

Sierpleister aanbrengen 9

Dit pleister op kunstharsbasis heeft een korrelgrootte van 4 mm. Hierdoor ontstaat natuurlijk ook een grove structuur en is het materiaalverbruik flink hoog.

Sierpleister aanbrengen 10

Meestal wordt bij het aanbrengen van structuur in pleisterwerk de spaan in opwaartse richting getrokken, maar natuurlijk zijn ook andere richtingen mogelijk. Probeer ook eens bijvoorbeeld draaiende bewegingen. Dan krijgt u dit motief.

Sierpleister aanbrengen 11

Gereedschappen

Materialen

Aanbevolen berichten