Klus-info.nl

Home » Klussen » Muren & wanden » Muren behangklaar maken

Muren behangklaar maken

De perfecte ondergrond voor behang is droog, vlak, licht zuigend en kan het behang dragen. Is uw muur of wand niet geheel perfect, neem dan de volgende stappen uit ‘ Muren behangklaar maken ‘.

Muren behangklaar maken

Oneffenheden in de ondergrond haalt u weg met schuurblok of plamuurmes.

Muren behangklaar maken 1

Bij kleine scheurtjes haalt u met een plamuurmes de losse randen weg. Maak de scheur nat en vul hem met gips of muurvuller.
Muren behangklaar maken 2

Voor gaatjes van pluggen of spijkers kunt u kant-en-klare plamuur gebruiken. Glad afwerken met een plamuurmes.

Muren behangklaar maken 3

Er bestaat tegenwoordig polyester-vliestape om scheuren af te plakken, waarna u niet meer hoeft te plamuren. U kunt zo over de tape heen behangen.

Muren behangklaar maken 4

Als de kieren wat groter zijn, kunt u ze ook met acrylaatkit vullen. Het oppervlak moet u in elk geval met een plamuurmes glad afwerken.

Muren behangklaar maken 10

Roestvlekken kunt u eenvoudig met grondverf of een vlekkencoating overschilderen. Vaak zijn die middelen dekkend wit, zodat de donkere vlekken later niet meer zichtbaar zijn.

Muren behangklaar maken 5

De ondergrond moet niet te sterk zuigend zijn (donkere verkleuring). Als hij te glad is, parelt het water eraf. In het eerste geval moet u voorstrijken, in het tweede geval de muur opschuren.

Muren behangklaar maken 6

Of stucwerk zand afgeeft ziet u snel genoeg met de plakbandtest. In dit geval zult u moeten voorstrijken, bijvoorbeeld met verdunde lijm.

Muren behangklaar maken 7

Wanden uit gipsplaat moet u voorstrijken, omdat de lijm anders te snel droogt en zodoende het behang niet goed op de ondergrond hecht. Volg de aanwijzingen van de fabrikant.

Muren behangklaar maken 11

Ook met een voorstrijkmiddel op waterbasis kunt u de ondergrond minder zuigend maken. Daarbij zorgt zo’n middel ook voor een vaster oppervlak (bijvoorbeeld bij afgevend stucwerk)

Muren behangklaar maken 8

Met een vervangingsgrondlaag slaat u twee vliegen in een klap: de ondergrond onttrekt het water minder snel aan de lijm en bij een volgende behang-beurt kun u het oude behang makkelijk lostrekken.

Muren behangklaar maken 9

Ook een onderlaag van grondpapier geeft een gelijkmatig zuigende ondergrond. Als het behang ook nog splitsbaar is (links op de foto), kunt u het bij een volgende behangklus makkelijk lostrekken en de dragerlaag opnieuw benutten.

Nog meer informatie over behangen.

Aanbevolen berichten