Behang verwijderen

Voordat u een kamer opnieuw kunt behangen of een andere afwerking geven, is het verstandig om eerst de oude behang verwijderen. Afhankelijk van de toestand van het behang en de muur kan dat een hele klus zijn. U kunt dat op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door afstomen of afweken. In deze klus laten wie u de meest voorkomende manieren zien.

Stap 1
Probeer altijd eerst om het behang droog van de muur te trekken. Daarvoor zoekt u aan de bovenrand een los hoekje, pakt het behang daar vast en trekt het langzaam los. Ongeduldig, rukkerig trekken levert meestal niets op. U loopt dan alleen maar de kans dat het behang sneller scheurt. Als de rand met een dikke verflaag zit dichtgeplakt, kunt u er het beste eerst met een stanleymes een insnijding in maken. Vervolgens maakt u met de mespunt een hoekje los. Voor het verwijderen van behang is een breed plamuurmes met een stevige greep het meest geschikt. U steekt dit onder het behang en probeert dat los te maken.

Stap 2
Het zou mooi zijn bij het behang verwijderen als alle banen zich zo in een handomdraai lieten losmaken. In de praktijk blijkt echter dat het meeste behang stevig vastzit. Het is dan het beste het plaksel, waarmee het behang vastzit, met vocht weer vloeibaar te maken.

Daarvoor moet u het behang inweken met water waaraan u een speciaal middel kunt toegevoegen, behangverwijderaar. Dit mengsel kunt u op meerdere manieren aanbrengen op het behang, met kwast, roller, spons of handpomp. Met een handpomp gaat het sproeien van de muur heel eenvoudig. De andere manieren spatten en knoeien nogal, en bij het opstrijken lopen er kleine stroompjes omlaag. Daarom moet u voor u begint met het verwijderen van het oude behang, eerst de vloer met folie afdekken en eventueel de plinten afplakken. De vloeistof laat u tien minuten goed inwerken en dan probeert u opnieuw het behang met een plamuurmes te verwijderen. De hele procedure zo nodig herhalen. Tip: Let bij het gebruik van chemische middelen zeer goed op de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant.

Behang verwijderen 2
Stap 3

Bij dik behang, of behang dat enkele malen is overgeschilderd en dus met een dikke verflaag is bedekt, dringt het vocht maar langzaam tot de plaksellaag door. Daarom moet u het behang voor het inweken bewerken. Hiervoor zijn speciale behangperforators verkrijgbaar, die rijen kleine gaatjes in het behang maken.

U kunt kiezen uit twee varianten: een met pinnen bezette rol aan een stang, die als een verfroller over het behang wordt getrokken en kleine handapparaatjes die op de muur gedrukt worden. Deze bewegen op rolletjes terwijl kleine met messen bezette radertjes het behang inkrassen.

Stomen
Er is nog een methode om behang van de muur te verwijderen: met stoom. Let bij het stomen op de ondergrond, als u te maken krijgt met gipsplaten. Er zijn daarvoor speciale stoomapparaten verkrijgbaar. Daarin wordt water verhit en via een slang naar het zogenaamde schild geleid, een plaat van A4-formaat die op de onderkant van een strijkijzer lijkt.

De bediening van dit apparaat is heel eenvoudig: u drukt de plaat op de muur, zet de stoomafsluiter in de handgreep open en laat de vochtige, hete lucht even op het behang inwerken. Daarna verwijdert u het losgeraakte behang met een plamuurmes.

Het werken met stoom heeft een aantal voordelen: het verwijderen van het behang gaat makkelijker en sneller, het is milieuvriendelijkde, de vloer heeft veel minder te lijden en het hele karwei verloopt schoner. Bovendien komen er geen chemicaliën aan te pas en is de apparatuur niet al te duur.

Wanneer u het behang met water heeft gesproeid of gestoomd, kunt u het na ongeveer een kwartier met een plamuurmes afsteken. Op een zachte ondergrond moet u een bot plamuurmes gebruiken om te ondergrond niet te beschadigen.

Tip: Let bij het stomen op de ondergrond, als u te maken krijgt met gipsplaten.

Gereedschappen

Materialen

Nog meer informatie over behangen.