Meubelplaat wordt net als hardboard samengeperst onder druk. In verband met de toegepaste lijmsoorten kan men meubelplaat alleen binnenshuis gebruiken.

De meest voorkomende meubelplaat wordt gemaakt van rechthoekige latjes naaldhout, die met de zijkanten tegen elkaar worden samengevoegd om een kern te vormen, die tussen een enkele (3 mm) of dubbele laag fineer komt te liggen. De meest voorkomende afmetingen van de platen zijn: 122 x 244 cm, maar er zijn ook andere 122 x 183 cm, 122 x 280 cm en 122 x 305 cm verkrijgbaar. Maar het kan ook op maat gezaagd geleverd worden.

Het kernmateriaal loopt in de lengterichting van de plaat, waardoor de plaat in de lengte sterker is dan in de breedte. De draad van fineer loopt dwars hierop.

Wanneer u meubelplaat gebruikt als tafelblad of voor grote deuren, moet u zich ervan overtuigen dat de kern in de lengterichting van het tafelblad loopt en bij een deur van boven naar beneden. Het materiaal zal dan sterker zijn en minder geneigd zijn te buigen.

Werking

Meubelplaat kan scheluw trekken, buigen, krimpen of enigszins uitzetten, maar als men het zorgvuldig opslaat, wordt het risico van werking minder. Krimp van meer dan 2 mm per meter vindt zelden plaats. De werking in de dikte is zeer gering.

Krimp valt bij berkenfineer meer op dan bij fineer van mahoniehout. Bij berken bestaat ook de kans dat hij er een reeks fijne lijnen in trekt. Dit is meer een probleem bij platen met een enkele fineerlaag, in welk geval het fineer dikker is, dan bij platen met een dubbele laag.

Opslag

Laat meubelplaat nooit tegen een muur aanleunen, maar leg het plat neer. Als daarvoor niet voldoende ruimte is, zet het dan op de rand zo dicht mogelijk tegen een opstaande wand. Laat er niets tegenaan leunen. Mocht meubelplaat buigen of scheluw trekken, herstel dit dan door er een gewicht op te zetten.

Bekleden

Als men één kant van een stuk meubelplaat verft, ontstaan er oppervlakte spanningen die de plaat kromtrekken. Schildert men beide kanten, dan worden de spanningen in evenwicht gebracht en houdt de plaat zijn oorspronkelijke vorm. Hetzelfde geldt voor behangen, fineren en lakken.

Randen

Dek de vrijliggende randen van meubelplaat af met smalle latten, want het is moeilijk ze goed af te werken. Gebruik hoeklatjes van zachthout voor geverfd materiaal en geschikt hardhout voor platen die zijn afgedekt met een edelfineer.

Decoratieve fineersoorten

Men kan meubelplaat kopen met een edelfineer erop; dit wordt aangebracht als de plaat al klaar is. Het fineer moet u zodanig vastlijmen dat de draad in de richting van de kern loopt, dat is in de lengterichting van de plaat.

Gefineerde platen zijn doorgaans slechts aan één kant gefineerd; men kan echter ook aan twee kanten gefineerde platen bestellen. De achterkant wordt in de regel gefineerd met goedkoper hout, vaak een van de goedkopere mahoniesoorten.

Staafjes meubelplaat

Staafjes meubelplaat heeft een kern die is gemaakt van stroken naaldhout, die gewoonlijk smaller zijn dan die bij latjes meubelplaat en eerst allemaal op dezelfde dikte zijn geschaafd. Verder is de vervaardiging van beide platen gelijk.

Een van de voordelen van staafjes meubelplaat is dat de afwerking van het fineer beter is. Het patroon van de kern van latjes meubelplaat dringt vaak door het fineer heen; men ziet dan regelmatige ribbels. Dit repeterende streepjes-patroon wordt pas zichtbaar als een glanzende afwerking aan de buitenkant is gegeven. Meubelplaat met een dubbele laag fineer (crossbandplaat) zal waarschijnlijk niet aftekenen. De kans hierop is nog kleiner bij de smallere kernlagen van staafjes meubelplaat.