Klus-info.nl

Home » Klussen » Isolatie & ventilatie » Vocht uit de kruipruimte

Vocht uit de kruipruimte

Vocht uit de kruipruimte ontstaat doordat de vochtigheid in de kruipruimte is bijna altijd hoger dan in de buitenlucht. In het stookseizoen bevat lucht in de kruipruimte ongeveer 6g/m3 meer waterdamp dan de buitenlucht. Dat komt door verdampend grondwater. Ook al ligt de grondwaterstand duidelijk beneden de bodem van de kruipruimte, dan nog zal er veel capillair gestegen grondwater verdampen. Meestal schommelt de relatieve luchtvochtigheid van een kruipruimte rond de 85-90%. Schimmelvorming krijgt al een kans bij een relatieve vochtigheid van 70%.

Vocht uit de kruipruimte

Vocht uit de kruipruimte sluipt het huis binnen

Zijn er openingen/kieren in de vloer, dan verloopt een deel van de ventilatie van de woning via de kruipruimte. Dat komt door thermische trek (schoorsteen-effect), maar ook winddruk en de eventuele mechanische afzuiginstallatie leveren hun bijdrage. Uit metingen is bekend dat zo 3,5 tot 4,5 kg waterdamp per etmaal de woning binnenkomt. Als u dat afzet tegen de vochtproductie van een huishouding van 7 tot 14 liter per etmaal, dan is het een niet te onderschatten hoeveelheid. De kruipruimte potdicht afsluiten kan betekenen dat ineens alle condensproblemen in huis opgelost zijn.

Waar zitten de luchtlekken?

Het belangrijkste luchtlek in de vloer is ongetwijfeld het kruipluik. Daarnaast zijn de belangrijkste lekken: onvoldoende afdichting van leidingen doorvoeren in de meterkast, geen goede afdichtingen van leidingen naar de keuken, beschadigde passtukken in de systeemvloer, lekken rond ventielatiekokers voor de kruipruimte, waardoor een verbinding met de spouw ontstaat, die bij kozijnaansluitingen lekken kan vertonen naar het huis, doorvoeren van leidingen door de begane grond vloeren naar radiatoren. Als het maar even mogelijk is leiding doorvoeren vanuit de kruipruimte afsluiten. PURschuim uit de spuitbus is effectief.

Oplossingen

  • Isoleren van cv-leidingen in de kruipruimte, verlaagt de daar heersende temperatuur en daardoor verdampt er minder water.
  • Goede vloerisolatie verlaagt de temperatuur in de kruipruimte en verhoogt de oppervlaktetemperatuur van de vloer. Het gevolg is minder verdamping van vocht in de kruipruimte en minder kans op condensvorming op de vloer.
  • Een folie op de bodem, goed opgezet tegen de muren en naad dicht afgeplakt, voorkomt/beperkt het verdampen van vocht.
  • Alle soorten leiding doorvoeren vanuit de kruipruimte isoleren en afsluiten.
  • Sluit het kruipluik luchtdicht af met dubbele afdicht rubbers. Een O-profiel voldoet goed. Dicht het duimgat en plaats een luikoog.

Aanbevolen berichten