Klus-info.nl

Home » Klussen » Gereedschap » Zagen en beitels

Zagen en beitels

Zagen en beitels zijn veel voorkomende gereedschappen, maar welke zaag neemt nu om uw hout op maat te maken. Dit hangt weer af van de vorm die moet worden uitgezaagd en van de vereiste precisie. Een allround handzaag is uitstekend geschikt voor het snel afkorten of schulpen (in de richting van de nerf zagen) van timmerhout. Voor wie moeite heeft met recht zagen de volgende tips: schrijf de zaagsnede rondom af, begin de zaagsnede voorzichtig (haal de zaag naar u toe) en leid daarbij het zaagblad met de knokkel of nagel van uw linkerduim; zorg bovendien dat de wijsvinger van uw rechterhand tegen het handvat is gestrekt.

Met een gewone handzaag kunt u natuurlijk geen rondingen maken. Daarvoor hebt u een schrobzaag nodig of – bij heel gecompliceerd werk – een figuurzaagbeugel met losse zaagjes. Ook metaalzagen komen de timmerman heel goed van pas: ze werken bijvoorbeeld uitstekend bij het splintervrij afkorten van deuveltjes of fijne houtprofielen.

Zagen en beitels

Voor elke klus is er wel een geschikte zaagbeugel te vinden. Ze zijn geschikt voor metaalzaagjes (grote en kleine) en in sommige beugels kunnen hardmeta-len draadzaagjes worden gespannen.

Voor het verstekzagen wordt een kapzaag (met een open greep) of een troffel (met een recht handvat) gebruikt, samen met een beukenhouten verstekbak – of een professionele combinatie van een zaagbeugel met een metalen verstekbak (voorzien van materiaalklem en lengte aanslag). Sommige zagen zijn uitgevoerd met extra geharde tanden. Die zijn het extra geld beslist waard. Het scherpen van een zaag is namelijk een saai karweitje, waardoor haast iedereen, net als ik, de neiging heeft het véél te lang uit te stellen…

Met een botte zaag valt met de nodige moeite nog wel een balkje af te korten, maar uw beitels moeten vlijmscherp zijn om er iets zinnigs mee te doen. Slijp ze bij voorkeur op een natte steen of dompel het snijvlak bij het droog slijpen regelmatig in water om te voorkomen dat het metaal oververhit raakt (verkleurt) en zijn hardheid verliest. Natuurlijk slijpt u alleen de schuine kant, de ‘vouw’; let ook goed op dat de hoek gelijk blijft. Door ze na te wetten op een wetsteen kunt u uw (schaaf)beitels zo scherp als een scheermes krijgen.