Klus-info.nl

Home » Klussen » Gereedschap » Spade of schop

Spade of schop

Een spade of schop is een gereedschap om grond, zand enz. te verplaatsen. Bij de schop staan blad en steel onder een lichte hoek ten opzichte van elkaar, dit in afwijking van de spade. De schop is niet het meest geschikte gereedschap om te spitten, terwijl men met een spade nauwelijks kan scheppen.

Welke spade, of schop, u het beste in uw tuin kunt gebruiken, is afhankelijk van de grondsoort in uw tuin. Voor zware kleigrond is een smalle, lange spade het meest geschikt, terwijl u voor droge, zanderige grond beter een breder exemplaar kunt kiezen. Neem altijd een spade waarbij blad en dul uit één stuk zijn gemaakt. De dul is het buisvormige gedeelte op het blad waarin de steel wordt gestoken. Zijn dul en blad een geheel, dan zal de spade nooit bezwijken onder een te zware last. Is er ook nog een trede aan de bovenkant van het blad gemaakt, dan zit u helemaal goed: hij voorkomt pijn aan uw voeten bij het spitten.

Let bij de aanschaf op de steellengte. Als de spade recht op de grond staat, moet de steel tot aan uw onderste rib reiken. Dan heeft u de minste kans op rugklachten.

Schop (spade)

Aanbevolen berichten