Klus-info.nl

Home » Klussen » Elektriciteit » Elektriciteit, vermogen (Watt)

Elektriciteit, vermogen (Watt)

Elektriciteit, vermogen (Watt) moet u als klusser toch wat over weten, bv bij het plaatsen van een nieuwe keuken, of uitbouw van u woning.

Elektriciteit, vermogen (Watt)

In de meeste huizen zijn tegenwoordig 6 of meer groepen aanwezig, die met verschillende stoppen of automaten zijn beveiligd. Met een eenvoudig rekensommetje is vast te stellen welk vermogen er op een groep kan worden aangesloten zonder dat de stop doorslaat. In woonhuizen (in Nederland) bedraagt de spanning 230 volt. Bij een groep van 16 ampère is het vermogen dat op deze groep kan worden aangesloten: 230 V x 16 A = 3680 watt. In het algemeen geldt: spanning (volt) x stroomsterkte (ampère) = vermogen (watt). Trek van deze berekening altijd 10% af, voor het berekenen van een nieuwe groep.

Als u op een groep van 3680 watt, 5 lampen van 40 watt, 10 lampen van 15 watt, een LCD televisie van 300 watt en een radio van 60 watt aansluit (en tegelijk aanzet), dan is de belasting: (5 x 40) + (10 x 15) + 300 + 60 = 710 watt. Dit is onder het maximum van 3680 watt, dus is er niets aan de hand.

3680 watt, dit is een behoorlijk vermogen en in normale gevallen zult u het maximum niet gauw overschrijden. Voor een zware belasting van het elektriciteitsnet zorgen meestal de grotere apparaten zoals wasmachines, drogers, vaatwasmachines, ovens en dergelijke. Daarom worden deze apparaten vaak op een aparte groep aangesloten. Soms dient daarvoor de bedrading vernieuwd te worden of moet er een extra groep bij worden gemaakt. Dit alles is het werk van een installateur. Hij beschikt bovendien over het speciale gereedschap dat daarvoor nodig is.

Aanbevolen berichten