De aromatisch geurende bladeren en mooie bloemen van salie zijn een perfecte aanvulling voor de beplanting van perken en borders en zijn een must in iedere kruidentuin. De meeste soorten en rassen hebben grijsgroene, in trosjes staande bladeren. Er zijn vele soorten die in de winter blad houden en die daardoor in het koude jaargetijde aantrekkelijke planten voor de tuin zijn.

Het tuin- en keukenkruid gedijt prima in een droog klimaat. Hitte, droogte en voedselarme grond stellen de planten niet voor problemen. Salie bloeit in losse aren of schijnaren in blauwe, violette of witte tinten. De afzonderlijke, sierlijke bloemen contrasteren mooi met de bladeren.

Salie (Kruid) Eigenschappen

     
    Oogstperiode:Het hele jaar
    Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Geurend, Eetbare delen
    Standplaats:Zon
    Grond:Doorlatend
    Hoogte tot:50 cm
    Latijns/wetenschappelijke naam:Salvia


Enkele soorten en rassen salie:

  • Echte salie: Salvia officinalis; ovale, grijsgroene bladeren met enigszins korrelige bovenkant; blauwviolette bloemen; populair keukenkruid; halfstruik; 30-50 cm.
  • Tricolor: Salvia officinalis ‘Tricolor’, bladeren met witte vlekken en nerven, gedeeltelijk met een rozeviolette waas; violette bloemen; keukenkruid en sierplant; vorstgevoelig; 30 cm.
  • Purpurascens: Salvia officinalis ‘Purpurascens’, groenviolette bladeren; violette bloemen; keukenkruid en sierplant; groeit niet bijzonder snel; winterhard; 45 cm.
  • Berggarten: Salvia officinalis ‘Berggarten’, rondachtige, zilvergrijze bladeren; blauwviolette bloemen; keukenkruid en sierplant; compacte, mooie vorm; groeit snel; winterhard; tot 40 cm.
  • IcterinaSalvia officinalis ‘Icterind’, geelgroen gevlekte, grofkorrelige bladeren; blauwviolette bloemen, keukenkruid en sierplant; zeer winterhard; tot 40 cm.
  • Aurea: Salvia officinalis ‘Aurea’, geelgroene bladeren; violette bloemen; keukenkruid en sierplant; heeft in de winter bescherming nodig; tot 30 cm.
  • S. elegans: Salvia elegans; lichtgroene bladeren met ananasgeur; lichtrode bloemen; keukenkruid en sierplant; vorstgevoelig; tot 90 cm.
  • S. lavandulifolia: Salvia lavandulifolia; smalle, ovale blauwgrijze, grofkorrelige bladeren; blauwviolette bloemen; lijkt op Salvia officinalis; halfstruik; 20-30 cm.

Wetenswaardig:

Scharlei (Salvia sclarea) is tweejarig. In het eerste jaar vormt de plant alleen een bladrozet. Tussen juni en september van het tweede jaar verschijnen op 80-100 cm hoge stengels lange bloempluimen in witte, roze of violette tinten. De grote, breed ovale bladeren zijn viltig behaard en geuren naar muskaatwijn als ze tussen de vingers worden gewreven. Zaai deze soort in juli. Op een gunstige standplaats zaaien de planten zich later zelf uit.



Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Salie kan in april binnenshuis worden gezaaid. Als de jonge planten ongeveer 5 cm hoog zijn en twee paar bladeren hebben, moeten ze in potjes van geperste turf worden verspeend. Vanaf eind mei, als er geen late vorst meer dreigt, mogen de planten naar buiten. Zorg voor een onderlinge afstand van ten minste 30 cm. Bedek de grond alleen de eerste weken met mulch. Vanaf half mei kunt u salie ook direct ter plaatse in de tuin zaaien. Snij de bladeren naar behoefte. Kort voor de bloei zijn ze bijzonder aromatisch. U kunt in de late zomer ook enkele takjes afsnijden en deze in kleine bosjes bij elkaar binden. Hang ze daarna in de keuken op. Als bescherming in de winter bedekt u de grond met bladeren, aarde of versnipperde boomschors en de planten met takkenbossen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop uitsluitend compacte, volle, stevige planten in potten met een doorsnee van 7,5 cm of groter. Koop nooit hoog opgeschoten planten. Bekijk ook de onderkant van de bladeren. Laat planten met sporen van witte vliegen staan. Salie mag u niet met pesticiden behandelen als u van plan bent de bloemen of bladeren in de keuken te gebruiken. U kunt de bloemen drogen. Als u ze regelmatig afsnijdt, bevordert u de ontwikkeling van nieuwe bloemen. Volle zon. Salie heeft een zonnige standplaats nodig. De planten gedijen zelfs in verzengende hitte. Doorlatende grond. Salie houdt van losse, voedsel-arme, kalkhoudende grond. Ongunstig voor de planten is zware en vochtige grond. Witte vliegen zijn schadelijk voor salie. Het zijn minuscule insecten met poederachtige witte vleugels. De larven voeden zich met het sap van de bladeren. Bestrijd de plaag met speciale gele plaatjes of met brandnetelgier.