Tussen de komkommer en augurk wordt er onderscheid gemaakt tussen komkommers voor de kasteelt, komkommers voor de buitenteelt en augurken.

Kaskomkommers kunnen tot 40 cm lang worden en zijn slank. De planten worden in de kas om touwen of stokken gedraaid, maar ze gedijen ook op de grond onder plat glas of in een plastic tunnel. Ze kunnen met en zonder schil worden gegeten. Komkommers voor de buitenteelt ofwel volle gronds komkommers worden minder lang (25-35 cm). Ze zijn meestal dikker dan kom kommers uit de kas. Omdat de schil harder is, moeten de vruchten voor het eten worden geschild. Augurken worden niet langer dan 10-15 cm. Ze worden in ons land zelden vers gegeten, maar meestal ingelegd.

Tip: Een tegenvallende oogst is in de meeste gevallen het gevolg van watergebrek of van te weinig mest. Houd de grond steeds vochtig en geef de planten om de drie weken een volledige organische meststof. Oogst regelmatig, zodat de planten vruchten kunnen blijven produceren. Blijven de vruchten te lang aan de plant, dan kan de vruchtzetting worden onderbroken.

Komkommer & augurk Eigenschappen

     
    Oogstperiode:Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
    Bijzonderheden:Eetbare delen
    Standplaats:Zon
    Grond:Voedselrijk, Humusrijk
    Hoogte tot:50 cm
    Latijns/wetenschappelijke naam:Cucumis sativus


Kaskomkommers:

  • Bevugeel: Halflange, gele komkommer; veel vruchtvlees met betrekkelijk weinig zaden; af en toe niet helemaal bittervrij.
  • Corona: Uitsluitend voor de kas; alleen vrouwelijke bloemen die allemaal vrucht zetten; meeldauw- en bitterresistent.
  • Potluck: Mini-komkommer, iets groter dan augurken; kan ook heel goed in kuipen worden geteeld op een beschermd balkon of terras.
  • Frembaby: Donkergroene, slanke komkommer, minder dan gemiddeld lang; goede vruchtzetting; vrijwel bitterresistent.
  • Flamingo: Geschikt voor de zomer- en najaarsteelt in de kas; hoge productie; goede houdbaarheid; vrijwel meeldauwresistent.

Volle grond komkommers:

  • Geënte  komkommers: Jonge zaaikomkommers geënt op schimmelresistente pompoenen; hoge opbrengst; gezond gewas; ras in veel gevallen anoniem.
  • Lange  Groene: Veel aanbevolen ras met een goede smaak; helaas enigszins afhankelijk van goed weer; vrij gevoelig voor ziekten.
  • Pepita: Mini-komkommer met vast, sappig vruchtvlees; goede opbrengst; ook geschikt voor de teelt in de kas of op een beschut balkon.

Augurken:

  • Colet: Uitsluitend vrouwelijke bloemen, daardoor uitstekende vruchtzetting; hoge opbrengst; relatief vroege oogst mogelijk.
  • Hokus: Meeldauw- en virusresistent; mannelijke en vrouwelijke bloemen, daardoor soms minder productief; vruchten klein oogsten.
  • Meresto: Hoofdzakelijk vrouwelijke bloemen, vrij hoge opbrengst; meeldauw- en virusresistent, geen bitterstoffen.

Tip: Rankende komkommer-en augurkenplanten kunt u op 50 cm afstand voor een stevig latwerk planten. Als de planten eenderde van hun maximale hoogte hebben bereikt, vinden ze uit zichzelf houvast en klimmen ze zonder verdere hulp naar 1,8 – 2,4 m hoogte en vormen ze meer vruchten.



Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Tussen begin april en begin mei kunt u komkommers en augurken in potten op de vensterbank of in de kas zaaien. Gebruik speciale zaaiaarde en stop in iedere pot twee zaadjes. Het zaad heeft een kiemtemperatuur van 21 -25°C nodig. Volle gronds rassen kunt u vanaf eind mei ter plaatse zaaien. Plant jonge planten op 20 cm hoge dammen (’ruggen’). Voor rassen die aan stokken omhoog worden geleid, houdt u een onderlinge afstand aan van 50 x 100 cm; voor bodembedekkers 100 x 100 cm. Dek de grond af met stro, verteerde stalmest of zwarte folie. Houd de grond altijd vochtig en giet regelmatig. Geef om de drie weken organische mest. Gebruik liever geen kunstmest. Verwijder na de vruchtzetting de zijscheuten
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop uitsluitend zaad dat nog niet ontkiemd is. Als u jonge planten koopt, laat uw keuze dan op compacte planten vallen. Koop nooit planten waarvan de bladeren beginnen te vergelen of die al ranken vormen. Misvormde vruchten ontstaan als de planten tijdens de vruchtzetting niet voldoende water krijgen. Bedek de grond met mulch en geef rijkelijk water. Top de scheuten van compactgroeiende planten op ieder vijfde of zesde blad. Volle zon. Komkommers en augurken houden van een zeer zonnige en beschermde standplaats. Gebruik zwarte folie om de grond voor te verwarmen. Humusrijke grond. Zorg voor losse grond die rijk is aan organische stoffen. Kaskomkommers worden vaak door witte vliegen 2 mm lange, gevleugelde insecten aangetast. Ze zitten overwegend op de onderkant van de bladeren en zuigen het sap eruit. Bestrijd de plaag milieuvriendelijk met sluipwespen (vakhandel). Voorkom in ieder geval overbemesting met stikstof.